Kalesija 23°

16. april 1993.: Zločini u Ahmićima i Trusini -FOTO-


***Zločini u Ahmićima***

Danas će biti obilježena 18. godišnjica od zločina počinjenih u Ahmićima (općina Vitez) i Trusini (općina Konjic), kada je ubijeno više od 100 ljudi bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Pokolj u Ahmićima počinili su pripadnici HVO-a protiv bošnjačkih civila tokom Bošnjačko-hrvatskog sukoba 16. aprila 1993. u selu Ahmići, u središnjoj Bosni.

Napad na naselje, u kojem je bilo najviše žena i djece, počeo je u ranim jutarnjim satima, kada je, pored ubijanja civila, spaljena i većina kuća, te srušena mjesna džamija.
U selu Ahmići je stradalo oko 100 mještana, a među njima i 23 člana porodice Hajrudina Pezera.To je bio najveći pokolj tokom sukoba između Hrvata Herceg-Bosne i Bošnjaka.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ti zločini bili zločin protiv čovječnosti, a jedan od izvršitelja ove akcije, Dario Kordić, osuđen je na 25 godina zatvora.

Zbog učešća u planiranju i izvršenju napada na Ahmiće, pred Haškim tribunalom osuđen je i Tihomir Blaškić, nekadašnji zapovjednik HVO-a za Operativnu zonu Središnja Bosna, na devet godina zatvora.

Pokolj su otkrili mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske, i pukovnik Bob Stewart.

Abdulah Ahmić se prisjeća kako su mu ujutro 16. aprila 1993. godine dva vojnika u uniformama HVO-a provalila kućna vrata i njemu i njegovom ocu naredila da napuste kuću, piše BIRN – Justice Report.

“Kada sam izašao ispred kuće, vidio sam da mi je brat ubijen, a onda je ubijen i otac. Metak ga je pogodio pravo u glavu i pao je mrtav. Meni je vojnik rekao da iskoračim, da bi nakon toga iz puške pucao u mene. Metak mi je prošao kroz vilicu i ja sam pao, pretvarao sam se da sam mrtav”, priča Ahmić, koji je jedini od šest članova porodice preživio dešavanja u Ahmićima.

***Zločini u Trusini***

Pokolj nad Hrvatima u selu Trusina desio se istog dana i neposredno nakon toga u širem području sela Trusina kada je stradalo 18 civila hrvatske nacionalnosti i četiri pripadnika HVO-a.

Između 8 i 9 sati ujutro 16. aprila počele su borbe između Armije BiH i HVO. Nakon prvih nekoliko sati jedinica „Zulfikar”, kojom je komandovao Zulfikar Ališpago Zuka, probila je hrvatsku obranu i tom prilikom zarobila hrvatske vojnike.

Četiri pripadnika HVO-a je strijeljano, a 18 civila je ubijeno na raznim lokacijama. Preostali civili, uglavnom žene i djeca su bili zatočeni u nekoliko privatnih kuća, a poslije su pušteni da odu iz sela.

Rasema Handanović zvana Zolja uhapšena je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zajedno sa Edinom Džekom zbog sumnje da su učestvovali u zločinima počinjenim u Trusini.

Za zločine počinjene u selu Trusina, pred Sudom BiH optuženi su Mensur Memić, Dževad Salčin i Nedžad Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, te Nihad Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta odreda, Senad Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, i Zulfikar Ališpago, bivši komandant Specijalnog odreda “Zulfikar”.

Za zločine u Trusini još niko nije pravosnažno osuđen.

Bosiljka Krešo kaže da je ujutro 16. aprila 1993. godine bila u selu Trusina, u kući sa sestrom i komšinicom, kada su ušla dva vojnika ABiH i počela da psuju i vrijeđaju.

“Razbacivali su nam stvari po kući i pitali nas gdje su nam muževi, a kasnije je došla još jedna ekipa vojnika, među kojima je bila i jedna žena, koju su zvali Zolja. Kada su je dvojica vojnika koji su prvi došli u moju kuću pitali šta će s nama, rekla im je da nas sve treba zatvoriti u jednu sobu i spaliti. Kasnije smo saznali da se ona zove Rasema Handanović”, prisjeća se Krešo.

Mještani Ahmića će 18. godišnjicu zločina obilježiti okupljanjem u lokalnoj džamiji, dok će u Vitezu narednog dana biti svečano otvorenje spomen-obilježja za stradale Bošnjake Ahmića i Viteza.

Istog dana, porodice stradalih i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Konjic položit će cvijeće kod spomenika hrvatskim stradalnicima, nakon čega će biti služena misa na mjesnom groblju u Trusini.

Većina protjeranih Ahmićana koji su preživjeli dešavanja u aprilu 1993. godine vratila se u prijašnje mjesto prebivališta, dok se u Trusinu još niko nije vratio.

bh-news.com

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Treće druženje dijaspore i mještana u kalesijskom naselju Brda

U Srebrenici će se održati prvi festival svjetskog filma Silver Fram …

UM “Trik”: U četvrtak kviz o rodnoj ravnopravnosti

Malonogometni turnir Karovine 2024

Rezultati akcije „Lijevak“: Vozači pijani, bez pojasa, koriste mo …

CLOSE
CLOSE