Kalesija 17°

Zuma: Gadafi prihvatio mirovni plan Afričke Unije za okončanje sukoba

Predsjednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma rekao je danas da je libijska vlada prihvatila mirovni plan Afričke Unije (AU) za okončanje osmosedmičnog sukoba. Zuma i još tri lidera afričkih zemalja sastali su se juče sa Gadafijem u Tripoliju. Tim AU sada odlazi u uporište pobunjenika u grad Bengazi na istoku Libije.

Glavne tačke mirovnog plana AU su hitan prekid vatre, neometan protok humanitarne pomoći, zaštita stranih državljana te dijalog između vlade i pobunjenika o političkom rješenju.

“Libijski lider je prihvatio mapu puta koju smo mu predstavili. Moramo dati šansu prekidu vatre,” rekao je Zuma nakon višečasovnih razgovora.

Zuma se vraća u Južnoafričku Republiku, a šef diplomatije te države i ostali lideri zemalja članica AU otputovaće danas u Bengazi.

Predstavnik libijske opozicije u Velikoj Britaniji Guma al Gamati rekao je britanskoj medijskoj kući BBC da će oni pažljivo razmotriti plan AU, ali je naglasio da je neprihvatljiv bilo koji dogovor prema kojem Gadafi ili njegovi sinovi ostaju na vlasti.

Zvaničnik AU Ramtane Lamamra rekao je da je bilo govora o odlasku Gadafija sa vlasti, ali nije saopštio druge detalje.

U gradu Adždabiji progadafijeve snage su u teškim borbama odbacile pobunjenike. NATO je saopštio da su njihovi borbeni avioni uništili 25 vladinih tenkova.

Prema izvještajima, 11 tenkova je uništeno dok su se približavali Adždabiji, a 14 nedaleko od Misrate, jedinog grada koji je pod kontrolom pobunjenika na zapadu Libije.

Alijansa je optužila vladine snage za “brutalno bombardovanje” civilnih dijelova.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U nedjelju “Dječija biciklijada” u Kalesiji

  Obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošnjaka Šehera i …

  Putevi u BiH: Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove smanjena …

  Servisne informacije iz Živinica (22. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (22. 5. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE