Kalesija

Znate li gdje se zapravo nalazi Tunguzija?

Ustaljeni način da opišemo neku zabit ili daleko, osamljeno mjesto je da kažemo da se to mjesto nalazi “u Tunguziji”. Međutim, mnogi nemaju predstavu o tome gdje se Tunguzija nalazi.

Na Instagram stranici Geoinsta podijeljena je mapa Evenkijskog rejona ili Evenkije koja je mnogima poznata po imenu Tunguzija. Nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Krasnojarske Pokrajine u Rusiji.

Foto: Shutterstock

Ova regija čije ime se u svakodnevnom govoru na području Balkana često spominje, poznata je po eksploziji koja se desila 1908. godina.

Tunguska eksplozija 1908. je naziv za nerazjašnjenu eksploziju koja se je dogodila u Rusiji, u Sibiru, u blizini rijeke Tunguske. Događaj se spominje i kao Velika Sibirska eksplozija. Pretpostavlja se da je asteroid pao i izgorio iznad toga područja.

Zbog eksplozije su stabla u krugu od 30 kilometara uništena i spaljena, a prozori i vrata u 65 km udaljenom mjestu Vanavara su popucali. Procjenjuje se da je događaj obuhvatio područje površine od 2.000 kilometara kvadratnih i uništio 60 miliona stabala.

Potom, 2019. u ovoj regiji pojavio se meteorit koji je dospio na naslovne strane svjetskih medija. Komad je pronađenu rijeci Podkamennaja Tunguska u blizini sela Učami u Krasnojarskom regionu.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 KM, dok je prosječna …

  Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identitet …

  Srednjoškolci iz Kalesije u bosanskom stilu i ambijentu obilježili R …

  Kalesijac Rijad Alić okupio golmane sa područja TK: Zadovoljan radom …

  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici i potresna svjedoč …

  CLOSE
  CLOSE