Kalesija -7°

Zeničani za Bajram sugrađanima poklonili najodabraniji put u životu muslimana

Šta sve džemat može: Zeničani za Bajram sugrađanima poklonili najodabraniji put u životu muslimana – Jasmin i Hikmeta su nam, jedva govoreći od suza radosnica, uspjeli kazati da je biti član ovakvog džemata neopisivo. 

Upravo ovdje, u Zenici, večeras je postalo jasnije i šta je džemat i kolika mu je snaga i koliko je radosti u zajedništvu.

U vremenu kad je lični interes pretekao sve druge, kad je jedan od osnovnih ciljeva gomilanje vlastitog imetka, kad su se gotovo svi okrenuli sami sebi, Zenica priča jednu drugu priču, prkosi svakodnevnim tokovima i daje primjer kako zajednica može funkcionirati.

Tiho, bez pompe, gotovo neprimijetno, ali intenzivno i svakodnevno, godinama, u ovom bosanskohercegovačkom gradu djeluje grupa žena, neformalna i bez naziva, ponekad organizirana u poneko udruženje, ali za sve dobre i dobronamjerne otvorena, često podržana od svojih sugrađana, muškaraca. Gotovo da ne prođe dan da neku samohranu majku ne obraduju mašinom za veš, neku hastu lijekom, jedna drugu savjetom, lijepom riječju. Sve uime Boga, bez računa za ovaj svijet i s ciljem da doprinesu svojoj zajednici, svom džematu.

Nedavno su putem viber grupe pokrenule akciju prikupljanja novca da troje svojih sugrađana, tročlanu uzornu porodicu Husanović, pošalju u Mekku, na Umru, na najželjenije putovanje u životu svakog muslimana. Nije ovo prva ovakva akcija, malo prije nje Zeničanke su na isto putovanje poslale svoju teško oboljelu sugrađanku da joj ispune životnu želju i pomognu joj da kod Hrama časnog okrijepi i dušu i tijelo.

Plodove svoje posljednje akcije kušaju na najznačajniji muslimanki blagdan, na Bajram i to, simbolično, hadžijski. Jasminu, Hikmeti i njihovoj Amili saopćili su drugog dana Bajrama da ih njihovi dobri sugrađani časte putem o kojem cijelog života sanjaju. Nisu Zeničanke imale sumnje da to upravo ova porodica zaslužuje. Kažu nam da su učestvovali u baš svakoj humanoj i humanitarnoj akciji, srdačno i predano, veselili se svakom dobru urađenom za bilo koga od njihovih sugrađana.

Ne znajući šta će se dogoditi, u pripremi ovog bajramskog druženja i iznenađenja, učestvovala je i sama Hikmeta, još jednom vrijedno pripremajući veselje nekom drugom.

Kad je ispod svog stola pronašla kovertu na kojoj je osim njenog, pisalo ime njene kćerke i muža, isprva nije shvatala, ali kad su joj prijateljice donijele tortu s napisom “Hiki, ides na umru”, plakali su svi koji su se zadesili u Preporodovoj sali u Zenici.

Jasmin i Hikmeta su nam, jedva govoreći od suza radosnica, uspjeli kazati da je biti član ovakvog džemata neopisivo.

Upravo ovdje, u Zenici, večeras je postalo jasnije i šta je džemat i kolika mu je snaga i koliko je radosti u zajedništvu.

Cijeli događaj aranžiran je u organizaciji velikog broja Zeničanki i Zeničana i članova udruženja Teen Hijab, koje su u večerašnjoj noći obradovale poklonima dvanaest djevojaka koje su se nedavno okrunile hidžabom. Onima koje su krenule tim putem i donijele veliku odluku o načinu života u teškom vremenu ispunjenom iskušenjima i nezahvalnim globalnim okolnostima usmjerenim na propagandu islamofobičnih shvatanja, ova nesebična zajednica za primjer, željela je dati podršku i poručiti da nisu same i da imaju na koga da se oslone.

Zenica je drugog dana Bajrama pokazala da u njoj žive ljudi na koje, kad ste s njima, svi poželite da se oslonite.

(Elma Begović-Omerašević / Hayat / Foto: Hayat)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isp …

  Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela o …

  Navijači FK “Mladost 78” Vukovije Donje birali najboljeg …

  Beauty Beast By Mel kozmetika izbacuje liniju novih proizvoda: Zaštit …

  Teško povrijeđena: Uhapšen muškarac koji je ranio ženu u Tuzli

  CLOSE
  CLOSE