Kalesija 11°

Zemljotres će pogoditi BiH 30. marta u 4:2 sata!

U iduću srijedu, 30. marta, u 4:2 sati zemljotres jačine 7,3 stepena po Rihteru pogodit će Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo. U razornom potresu život će izgubiti desetine hiljada ljudi, izazvat će pustoš i haos. Samo dvije minute iza toga, krenut će razorni cunami u Jadranskom moru i uništiti gradove na crnogorskoj obali, zatim Neum u Bosni i Hercegovini, Ploče, Mkarsku i Split u Hrvatskoj…

Ovo je scenario virtualne internetske vježbe koju organizira Centar za istraživanja Univerziteta San Dijego iz Kalifornije. Vježba će početi 28. marta i cijeli ovaj projekt izazvao je ogromnu pažnju, a Centru se već prijavilo hiljade ljudi iz svih krajeva svijeta koji hoće da učestvuju u vježbi.

Vježba je nazvana „X24 Europa”, a stručnjaci iz američkog Instituta kažu da je cilj „istražiti moć društvenih medija i korištenja resursa internet zajednice tokom operacije ublažavanja posljedica prirodnih katastrofa”. Oni dodaju da će posebnu pažnju u kasnijim analizama obratiti na protok informacija i „aktivnostma na ublažavanju krize u međunarodnoj zajednici u realnom vremenu, tokom prvih 180 dana simlirane katastrofe”.

Scenario uključuje simuliranje zemljotresa koji potom prouzrokuje cunami u Jadranskom moru i simulaciju napora da se ublaže posljedice katastrofe kako bi se zaštitili ključni resursi i najvažnija infrastruktura na Balkanu – objašnjeno je iz Instituta, prenose strani mediji.

SAN./Istočna Bosna

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE