Kalesija 10°

Zehrin recept za sok od džanarika

Zehra Đedović (rođ. Muhamedbegović) rodom je iz Baljkovice. Dijete je rudara pa je sa 8. goodina odselila u Banoviće. Već 32 godine živi u kalesijskom naselju Brda, gdje se udala. I Zehra ovih dana priprema zimnicu. Razni džemovi, sokovi, alate su već pripremljeni. Zehra objavi i po neku fotografiju onoga što je pripremila te oduševi sve one koji to imaju priliku pogledati. Za sve što radi i zna kaže da je zahvalna svojim rahmetli roditeljima. Od majke je mnogo toga naučila a zahvaljujući društvenim mrežama te grupi Ramazanski iftari sazna i mnogo novih recepata te trikova zbog kojih hrana bude još ukusnija. Kako je ovih dana aktuelna priprema zimnice Zehra je za našu rubriku recepti podijelila recept za sok od džanarika, a koji je vidjela na pomenutoj grupi. Džanarika je nekako u našem društvu podcijenjena pa se rijetko priprema neki džem ili sok od ove voćke.

RECEPT

Oprane džanarike staviti da se skuhaju i skuti sa vatre da se prohlade 20 minuta. Zatim procijediti kroz cjedilo. Gustina se može upotrijeviti i za slatko a košpice i koru koja ostane u cjedilu baciti. Procijeđenu gustinu ponovo procijediti, gustinu koja ostane u cjedilu upotrijebiti za slatko (da se ne baca) .

Staviti u dublju šerpu da prokuha nekih 15minuta i dodati šećera, ne puno jer su voćke slatke od sebe ,isključiti nakon 15min, pustiti da ohladi i sipati u staklene boce ako ćete čuvati,, ako ulijete u plastične onda mora biti u frižideru jer bi se brzo pokvarilo…

Ni ovim fotografijama nismo odoljenli

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Gostovanjem u Zenici RK “Konjuh” otvara novu sezonu u Prem …

Najskuplji uvezen automobil u BiH ove godine je Porsche vrijedan skoro …

Svjetski dan prve pomoći: Volonteri Crvenog križa Kalesija uvijek na …

Iz štampe izašlo novo izdanje knjige “Trag vremena” auto …

Minin recept za tulumbe

CLOSE
CLOSE