Kalesija

Zbog sukoba u Libiji bez posla ostalo 4.000 Bosanaca

Rat u Libiji će se na BiH u ekonomskom smislu odraziti mnogo više nego što se do sada mislilo. Bez posla će, prema nekim procjenama, ostati oko 4.000 ljudi, piše Dnevni avaz. Kada se uzme u obzir da prosječna bh. porodica broji četiri člana, to znači da je direktno ugrožena egzistencija čak 16.000 naših građana.

Do sada se u javnosti baratalo brojem od oko 1.000 radnika koji su se morali vratiti iz Libije. Međutim, kako su novinarima Avaza pojasnili direktori nekoliko kompanija, tom broju treba dodati skoro isti broj onih koji su bili angažovani u Libiji, ali su se u trenutku izbijanja nemira nalazili u BiH na odmoru, bolovanju ili nisu bili na terenu iz drugih razloga.

Osim toga, bez posla će ostati radnici koji su radili u raznim fabrikama u BiH, a koje su pravile proizvode za libijsko tržište. S obzirom na to da roba neće biti isporučivana, prestat će proizvodnja, a samim tim će doći do otpuštanja radnika.

Faruk Širbegović, vlasnik “Širbegović grupe”, rekao je da je samo njegova kompanija planirala izvoz u Libiju robe proizvedene u BiH u vrijednosti od 30 miliona maraka.

Prema njegovim riječima, bit će potrebno sagledati sve posljedice libijske krize po bh. kompanije, odnosno radnike, zatim sačiniti kompletan izvještaj i onda poduzimati neophodne mjere.

Položaj bh. firmi u Libiji vjerovatno nikada više neće biti isti, bez obzira na to ko bude na vlasti, smatraju sagovornici Avaza dobro upućeni u zbivanja. Razlog je činjenica da je BiH glasala za Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, kojom je odobrena vojna akcija u toj zemlji.

Libijci, navodno, BiH sada doživljavaju kao izdajničku zemlju s kojom više ne treba sarađivati, bez obzira na to je li riječ o pristalicama Muamera Gadafija ili pobunjenicima.
———————————————-

Pogledajte vijest, kakvo je stanje, ustvari, bilo u Libiji prije početka nemilih događaja.
Nekome je očigledno ovo zasmetalo:

http://www.kalesija.info/nazadna-libija-cinjenice-koje-niste-znali-o-libiji/

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U Kalesiji dobro stanje, nemamo porodice koje se bave prosječenjem, p …

  Vlada TK: Lakše zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica

  Na području BiH locirana, identifikovana i zbrinuta žrtva međunarod …

  Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

  FK Bosna okuplja 130 djece, omladinske selekcije postižu uspješne re …

  CLOSE
  CLOSE