Kalesija

ZBOG NJIH POSTOJI KAKVA-TAKVA BIH/ 15. aprila ‘92. god službeno osnovana Armija Republike BiH -VIDEO-


Delegacije Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, boračkih udruženja te mnogobrojna rodbina i prijatelji, odali su počast šehidima i poginulim borcima Armije Republike BiH i položili cvijeće na mezarju Kovači, u povodu obilježavanja 19. godišnjice od osnivanja Armije RBiH i šeste godišnjice Drugog pješadijskog (Rendžerskog) puka OSBiH.

Armija Republike Bosne i Hercegovine je službeno osnovana 15. aprila 1992., od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organiziranih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Nakon Daytonskog sporazuma zajedno s HVO-om je transformirana u Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine.

Možda se nekad i negdje stvarala vojska i pod težim uslovima, možda je neka vojska vodila i herojskiju borbu od ovdašnje, ali ono što je napravila Armija Bosne i Hercegovine opire se svim pokušajima da se u historiji nađe sličan primjer.

Najlakše je i najčasnije sjetiti se svega onog sto je iskazala i pokazala tokom rata. Od neizmjernog patriotizma, preko zapanjujuće hrabrosti do zadivljujuće spremnosti da se bori, iako njeni vojnici nosu imali ni dovoljno hrane, a kamoli oružja i municije.

U takvim uslovima, uspjela se suprotstaviti agresiji, odbraniti i sačuvati svoje građane i izvojevati pobjede u najkrvavijim bitkama.

Kada je agresija počela, Sarajevom se pjevalo „Ponesi zastavu, Dragane Vikiću”, a komanda Specijalne jedinice MUP-a u Domu policije bila je vrvjela je mladićima koji su htjeli da se bore.

bh-news.com
——————————————————–
-VIDEO PRILOG-

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE