Kalesija

Zbog čega oko 30% osoba na području TK ne traži posao?


Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona nalazi se oko 92 hiljade osoba. Prema procjenama Ministarstva za rad i socijalnu politiku i Zavoda za zapošljavanje oko 30 % nisu osobe koja aktivno traže posao. Zbog čega je to tako?

Ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi Tuzlanskog kantona Sead Hasić tvrdi da je jedan od glavnih prioriteta ovog Ministarstva otvaranje novih radnih mjesta.

Prema njegovim riječima Vlada poduzima određene aktivnosti. – ‘’Ovo Ministarstvo će raktivirati rad Ekonomsko-socijalnog vijeća i na određeni način podstaći ekonomski razvoj na području Tuzlanskog kantona’’ – istakao je Hasić.

Zavod za zapošljavanje Tuzlanskog kantona nedavno je otvorio Centar za informisanje, svjetovanje i obuku koji ima za cilj olakšati zapošljavanje, posebno mladim ljudima. Direktor Zavoda za zapošljavanje TK Šemso Berbić, smatra da treba razdvojiti one koji aktivno traže posao od onih koji su pasivni.

– ”Nezaposlenost je dvostruko manja od postojećeg stanja, ali upravo zakoni koji su usvojeni stimulišu prijave na evidencije bez stvarne potrebe za traženje posla koje treba izmjestiti iz ove institucije a ovu instituciju ostaviti da radi svoj posao”, – smatra Berbić.

Evropska komisija objavila je najnoviju procjenu ekonomskog oporavka na zapadnom Balkanu u kojoj se kao jedan od najvećih problema navodi nezaposlenost, a rekorder u regiji je BiH sa 42,7 posto nezaposlenih radno sposobnih građana.

rtv Slon

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U Kalesiji dobro stanje, nemamo porodice koje se bave prosječenjem, p …

  Vlada TK: Lakše zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica

  Na području BiH locirana, identifikovana i zbrinuta žrtva međunarod …

  Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

  FK Bosna okuplja 130 djece, omladinske selekcije postižu uspješne re …

  CLOSE
  CLOSE