Kalesija 12°

Završen prvio dio sjednice Općinskog vijeća, nastavak u ponedjeljak: Smanjuje se broj vijećnika u Kalesiji!

U Kalesiji je jučer započela 35.redovna sjednica Općinskog vijeća, koja je nakon deset obrađenih tačaka dnevnog reda prekinuta, a nastavak je zakazan za ponedjeljak, 02.april od 14 sati.

Na prvom dijelu sjednice, vijećnici su usvojili Odluku o izmjenama i dopunama Statuta općine Kalesija. Ovom odlukom broj vijećnika se od narednih lokalnih izbora sa 31, koliko broji trenutni saziv, smanjuje na 27 vijećnika. Kao i do sada jedno mjesto u Općinskom vijeću Kalesija bit će zagarantirano za pripadnike nacionalne manjine.

Najvišu pažnju vijećnika izazvali su Izvještaj o radu općinskog načelnika i Izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, koji su nakon dugotrajne rasprave dobili potreban broj glasova. Prema Izvještaju o izvršenju budžeta za prošlu godinu, općina Kalesija je ostvarila ukupna sredstva od 7,5 miliona KM, od čega je utrošeno 6,2 miliona maraka, dok preostalih milion i 332 hiljade KM predstavlja suficit u budžetu.

Usvojenom Odlukom o kriterijima za utrošak sredstava namijenjenih za podršku razvoja poduzetništva i ove godine obezbijeđena su budžetska sredstva od 100 hiljada KM za volontiranje osoba sa višom i visokom stručnom spremom. Također, usvojena je i Odluka o kriterijima za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji u iznosu od 150. hiljada KM, od čega će 120 hiljada maraka biti dodijeljeno registriranim proizvođačima mlijeka, dok će 30 hiljada maraka biti utrošeno na ime naknade za uginuća stoke i edukaciju poljoprivrednika.

Usvajanjem Odluke o uslovima i načinu dodijele u zakup Gradske tržnice i parking prostora oko tržnice konačno bi i Kalesija mogla dobiti zelenu pijacu. Naime, nakon nekoliko bezuspješno raspisivanih oglasa za zakup, na koje se niko nije javljao Općinsko vijeće je usvojilo odluku kojom se prostor namijenjem za pijacu bez naknade dodjeljuje KP „Komunalac“ – Kalesija, koji bi trebao obaviti sve prireme i započeti sa zelenom pijacom.

Polaganjem svečane izjave, potvrđen je vijećnički mandat Amiru Durakoviću, koji je zamijenio Hasana Kamerića, kolegu iz SDP-a.

Na nastavku sjednice, zakazanom za 02.april, vijećnici će razmatrati razmatrati još deset tačaka, Između ostalog, bit će razmatrani Izvještaji o radu za prošlu godinu Centra za socijalni rad, Gradske biblioteke, Doma zdravlja i BKC-a Alija Izetbegović – Kalesija. Također, pred vijećnicima će se naći informacije o radu Općinskog suda, Porezne uprave – ispostava Kalesija, Informacija o stanju infrastrukture u industrijskim zonama na području općine Kalesija, kao i Informacija o stanju u osnovnom i srednjem obrazovanju sa pregledom uspjeha učenika na Prvom polugodištu školske 2011/2012. godine.

 

/M.Zulić, Radio Feral/

 

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Fudbaleri “Mladosti” i “Sloge” ostvarili pobje …

  Veliki požar na “Dom smreka” Srebrenik, jedna osoba premi …

  TK pooštrava mjere: Kazne i za one koji daju novac prosjacima

  Želite smršaviti do ljeta? Učinite ove četiri jednostavne promjene …

  Draga naša razrednice…

  CLOSE
  CLOSE