Kalesija

Zašto se burma nosi na lijevoj ruci? Tradicija koja traje još od starih Egipćana

Tradicija stavljanja burme datira još iz drevnog Egipta. Arheolozi su pronašli dokaze ispisane hijeroglifima da mlade nose prstenje. Stari Egipćani su prvi nosili burme kao simbol vječnosti. Vjerovali su da postoji osjetljiv nerv koji ide od četvrtog prsta lijeve ruke direktno do srca – centra naših emocija.

FOTO: Zrin nakit

Ako na tom prstu nosite burmu, ljubav između vas i vašeg supružnika će trajati zauvjek. Stari Grci i stari Rimljani su iz sličnog razloga stavljali burmu na lijevi domali prst. Vjerovali su da vena amoris (od latinskog – vena ljubavi) ide od tog prsta pravo do srca.

Iako ni takav nerv ni takva vena ne postoje, mnoge zemlje su nastavile ovu drevnu tradiciju. S druge strane, u nekim kulturama burma se stavlja na desnu ruku, na primer, u Danskoj, Poljskoj i na Kubi. Takođe, nekada su burmu nosile samo žene, muškarci ne.

Počeli su da ga stavljaju na domali prst tokom Drugog svjetskog rata kada su se podsjetili na žene i djecu koji su ih čekali kod kuće, prenosi “Reader's Digest”.

Prema staroj kineskoj teoriji, svaki prst na ruci simbolizuje nekoga, bilo članove porodice ili sebe. Domali prst simbolizuje muža i ženu, dok palac simbolizuje roditelje, kažiprst simbolizuje braću i sestre, mali prst simbolizuje djecu, a srednji prst simbolizuje nas.

prva.rs

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Ammar Muderizović prvi pilot u Evropi koji je hafiz Kur’ana

  Šta se slušalo 1977. godine: Jugotonova top lista od Nade Obrić do …

  Javni poziv pri zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljopr …

  Vlada TK sufinansira troškova smještaja djece u predškolskim ustano …

  Braća Kemal i Namik napustili posao i otvorili ugostiteljski objekat: …

  CLOSE
  CLOSE