Kalesija 21°

Zašto je zabranjena gradnja Banje Guber u Srebrenici ? Investicija vrijedna 30 miliona KM!


Nakon odluke Okružnog suda u Bijeljini, kojom je poništeno rješenje o zabrani gradnje Banje Guber u Srebrenici, neizvjesno je hoće li i kada gradnja biti nastavljena.Iako je nekoliko dana najavljivano skidanje oznaka zabrane gradnje, to ni juče nije učinjeno.

Prekjuče je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske rečeno kako će oznaka biti skinuta u najkraćem roku, ali umjesto toga, iz tog ministarstva stiglo je novo rješenje o zabrani gradnje, koje nosi datum 11. avgust.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS saopćilo je juče da se “želi manipulisati javnost i izvršiti pritisak na ministarstvo da donese rješenja koja ne bi bila zasnovana na zakonskim propisima”.U obrazložnju MInistartsvo navodi da su osporena rješenja ponovo poništena zato što se radi o izgradnji na lokalitetu prirodnog dobra.

“Prostornim planom Republike Srpske, banja Guber s okolinom planirana je kao zaštićeno prirodno dobro. Znači, ako se predmetna izgradnja želi realizovati na zakonit način i da se zaštiti javni interes i prirodna dobra, o tome moraju odlučivati stvarno nadležni organi”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da se u ovom postupku do sada vodilo računa isključivo o interesima investitora izgradnje, a javni interes i zaštita prirodnih dobara potpuno su zanemareni.
“To ovo ministarstvo i ja kao ministar nismo mogli i smjeli zanemariti prilikom donošenja navedenih rješenja”, kaže ministrica Srebrenka Golić i dodaje da podržava svaku novu investiciju i izgradnju, ali samo ako se ostvaruju na zakonit način. Investicija u Banju Guber u Srebrenici iznosi više od 30 miliona maraka, a njome bi bio osiguran posao za 350 radnika.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Počelo “Kalesijsko ljeto”: Mališani uživali u igri sa …

Poništen Javni konkurs za prijem u radni odnos u JU BKC „Alija Izet …

VIDEO/Džemat Vukovije Gornje: Poklon umra za džematliju Alić Fehima

Lakić o nestanku struje: Uspostavlja se napajanje, moramo biti oprezn …

Završen drugi upisni rok u MSŠ Kalesija, upisano 50 učenika

CLOSE
CLOSE