Kalesija 20°

Zanimljivo: Zašto psi naprave krug prije nego legnu!?


Prije nego što legnu psi obično naprave krug ili dva.

To neobično ponašanje potiče još iz pretpovijesnih vremena kad su si psi doslovno morali pripremati mjesto na kojem će spavati. Iako su domaći pripitomljeni psi prilagođeni životu s ljudima i mogu naučiti određena „pravila stanovanja“ i dalje su zadržali pojedine navike svojih divljih predaka i instinkte za preživljavanje.

„Takvo je ponašanje bilo programirano kod predaka psa u svrhu građenja sigurnog utočišta”, smatra Leslie Irvine, autor knjig „If You Tame Me: Understanding Our Connection With Animals”.

Kreveti i pseći ležajevi nisu uvijek postojali pa su divlji psi morali ugaziti visoku travu i raslinje kako bi namjestili ugodan ležaj za sebe i mladunce. Najlakši način za to bilo j gaženja trave vrteći se u krug.

Ovaj kružni ritual je vjerojatno služio i kao preventivna sigurnosna mjera. „U divljini bi to kružno kretanje spljoštilo travu i stanjilo snijeg i eventualno istjeralo zmije i veće insekte”, kazao je Irvine, inače sociolog sa Sveučilišta Colorado u Boulderu koji se specijalizirao u sferi uloge životinja u društvu.

„Čuo sam da kruženje na određenom području – dakle, ravnanje – ostavlja vidljiv trag drugim psima kako je taj dio teritorija zauzet”, kazao je Irvine.

„Iako naši psi danas spavaju na jastucima, ovo ponašanje i dalje opstaje”, dodao je.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE