Kalesija 30°

“Zalizan i namirisan” u traktoru od 100.000 KM stigao na maturu: Ko je Muris Fuško?

Brčak Muris Fuško preko noći je postao najpoznatiji maturant u Bosni i Hercegovini i to sve zahvaljujući traktoru. Sve sa smokingom, buketom cvijeća, i kako kaže zvuk moderne muzike „zalizan i namirisan“, na proslavu mature JU Poljoprivredne i medicinske škole u Brčkom stigao u “mašini” od 100.000 maraka.

Dovoljno je bilo da to drugovi to objave na svojim Facebook nalozima i vijest je doslovno “eksplodirala” medijima. Fuško inače potiče iz poljoprivredne porodice, a sa svojim roditeljima radi na farmi od malih nogu

“Traktor je naš, kupili smo ga prije dvije i po godine. Bavimo se stočarstvom i ratarstvom, imamo oko 50 krava i obrađujemo 60 hektara zemlje u Brčkom”, priča ovaj maturant i otkriva da je ideja došla od njegovih drugova.

Deutz-Fahr kupljen 2022.

Željeli su, kaže nam, napraviti iznenađenje za školske drugove, ali ovolikoj pažnji se nije nadao. “Sve odjednom je ‘planulo’. Ispalo je da sam došao s najskupljim vozilom. Dovezao me drug Tarik, a kada smo se pojavili svi su prilazili da se slikamo, nisu to očekivali od mene. Čak je i razrednik izašao, jedino je mene dočekao”, kaže nam s opravdanim ponosom.

Deutz-Fahr je njegova omiljena marka

Traktor kojim je Muris stigao na maturu je Deutz-Fahr, kupljen 2022., a to je ujedno i njegova omiljena marka poljoprivredne mehanizacije, jer imaju još jedan manji kupljen ove godine.

“Ako pogledamo cijenu, održavanje i servis, mala potrošnja, to je za nas sada top, nema boljeg. Kompletno zemljište obrađujemo otac i ja, nema nikog više sa nama. U ovom poslu dolazi želja za željom, ali se sve ostvaruju s vremenom. Naredna će biti vjerovatno kombajn“, priča naš mladi sagovornik i dodaje da iz Brčkog ne planira odlaziti jer “nema nigdje bolje nego kod kuće”.

Slobodan za djevojke

A, budući da je trenutno popularnost ovog mladića “skočila”, nismo mogli a da ne pitamo da li ima djevojku, javljaju li mu se sada više i kakva ona treba da bude?

Muris je bio glavna atrakcija na maturi

“Slobodan sam, a voli bih da bude nešto između ovih modernih i one vrijedne iz domaćinske porodice. Ona ne mora da radi u našem domaćinstvu, najbolje je da radi za sebe, a ja za sebe”, odgovara kroz smijeh.

Osim djevojke, Muris ima ozbiljne planove i kada je razvoj biznisa u pitanju. Želio bi, priča nam, izgraditi mljekaru, da više ne daju mlijeko u otkup, i tako zaokružiti proizvodnju na svom imanju. No, prije toga, planira upisati Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, izabrat će studijski program agroekonomiju – ratarstvo i povrtlarstvo.

agroklub.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Tužna vijest za sve: Preminuo mladić Adnan Šemić zbog kojeg je pro …

Biden imenovao Bosanca za višeg savjetnika, kao dječak izbjegao paka …

Za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije ove godine …

Najuspješniji takmičar prvenstva: Bakir Musić s 4 zlatne i 1 bronza …

Novi putokazi: Mještani Šehera samoinicijativno postavili smjernice …

CLOSE
CLOSE