Kalesija 20°

Zalaskom sunca večeras nastupa Nova 1438. hidžretska godina

Zalaskom sunca večeras će nastupiti Nova 1438. hidžretska godina. Muslimanski kalendar je lunarni i novi dan počinje nastupanjem noći, tačnije akšam-namazom, javlja Anadolu Agency (AA).

U džamijama širom Balkana muslimani će prigodnim svečanostima obilježiti nastupanje Nove hidžretske godine, dok će centralna svečanost u BiH biti održana u Kuvajtskoj džamiji na Čengić Vili u Sarajevu nakon akšam-namaza.

Prvi muharrem, kada počinje hidžretska godina, računa se od Hidžre, odnosno od fizičkog preseljenja poslanika Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, što se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru. Islamska zajednica prati dva kalendara.

Jedan je po miladu, tačnije po rođenju Isaa a.s. i naziva se gregorijanski kalendar, a drugi je hidžretski kalendar. Jedan hidžretski mjesec ima prosječno 29 dana, 12 sati, 44 minute i tri sekunde, ali se radi lakšeg računanja zaokružuju na 29, odnosno 30 dana, ali ne naizmjeničnim strogim redoslijedom, pošto se mogu ponoviti uzastopno dva, tri, pa i četiri mjeseca po 30, odnosno 29 dana.

U ciklusu od 30 godina, 19 godina hidžretskih godina ima po 354 dana i 11 prestupnih godina ima po 355 dana. Povodom Nove 1438. hidžretske godine, u nedjelju, 2. oktobra 2016. godine, poslije akšam-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji, svečani program će također izvesti i hor Gazi Husrev-begove medrese. Prigodnim vazom prisutnima će se obratiti mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

dzamije centar

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE