Kalesija -2°

Zabrinjavajuće: U FBiH ulicama šeta 288 osuđenika, jer u zatvorima nema mjesta!

Nedovoljno smještajnih kapaciteta u Federaciji BiH za osuđene osobe veliki je problem koji je naglasio na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Opštinskog suda u Sarajevu Goran Salihović.
Pošto ima i neuračunljivih ljudi koje treba odgovarajuće zbrinuti, Salihović je, želeći da ilustruje ozbiljnost stanja, naveo da jedan od njih hoda po gradu i po svom nahođenju nasrće čekićem na prolaznike.

Zenički Kazneno-popravni zavod, u koji se ne smještaju osobe sa slobode već one iz pritvora ili nakon hapšenja po naredbi suda ili,po potjernici, od prošle sedmice ne prima takve osobe, rekao je Salihović.

Sudu je dostavljena obavijest da je kapacitet Zavoda 702 kreveta, a trenutno 805 osuđenika izdržava kaznu. Trenutno se nema gdje izvršavati ni mjera upućivanja u kazneno-popravni dom maloljetnika jer je iz tuzlanskog odgojno-popravnog doma javljeno da nema više mjesta za nove štićenike pa su neki maloljetnici zbog toga vraćeni na slobodu.

Trenutno je na slobodi 288 osuđenika

Salihović je prezentirao izvještaj o prošlogodišnjem radu Opštinskog suda i pohvalio rad svih odjeljenja, naglasivši da su krivičari uspjeli znatno smanjiti broj predmeta u odnosu na prethodne godine.

“Krivično odjeljenje je na početku 2010. imalo ukupno neriješenih 2.549 predmeta, priliv je bio još 6.759, što je ukupno 9.308 predmeta. Od toga je riješeno 7.069 predmeta tako da je na kraju 2010. ostalo neriješeno 2.239.

Odjeljenje za zemljišnoknjižne predmete je izuzetno efikasno i moderno opremljeno. Može se govoriti o najboljem odjelu te vrste u ovom dijelu Evrope, ističe predsjednik Suda.

U Registru za upis pravnih osoba ažurnost je iznad očekivane jer se upis osnivanja subjekata vrši za manje od dva dana ako je dokumentacija uredna, naveo je.

Opštinski sud je uspio protekle godine smanjiti broj neriješenih komunalnih predmeta za 173.355, rekao je Salihović, ističuči KODIFEL projekt u ovom segmentu čiji je smisao – ubrzanje sudskog postupka, racionalizacija vremena za obradu predmeta, ušteda u materijalnim i ljudskim kapacitetima te najvažnije – smanjenje i eliminacija neriješenih predmeta.

Ono čime je predsjednik Suda nezadovoljan i što doživljava kao svojevrsni pritisak na Sud, osim nedostatka zatvorskih kapaciteta za osuđene, jeste za tri miliona predviđeno umanjenje budžeta ovoj instituciji.

FENA

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE