Kalesija

Za vrijeme rata u BiH život izgubile 104.732 osobe

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavio je u utorak podatke o „ratnim“ demografskim kretanjima na prostoru bivše Jugoslavije koje je na suđenjima koristilo haško tužilaštvo i po kojima su u ratu u BiH život izgubile 104.732 osobe, saopćio je ICTY.
U saopćenju se navodi da je ICTY prvi međunarodni sud koji je koristio demografske procjene, ne samo broja ubijenih, već i ranjenih, nestalih, ekshumiranih i identificiranih osoba, raseljenih osoba i izbjeglica.
U saopćenju se ističe da broj od 104.732 žrtve utvrđen kao konačna procjena broja preminulih u Bosni i Hercegovini i dobiven je na temelju 12 različitih izvora. Ti podaci nisu povezani ni s jednom konkretnom optužnicom nego se radi o zbirnom rezultatu izvještaja koji su uvršteni u dokazni materijal u nekoliko suđenja pred ICTY-jem.
Prvi izvještaj demografske službe tužiteljstva odnosio se na broj nestalih osoba nakon pada srebreničke enklave u julu 1995. godine i uveden je 2000. kao dokaz u predmetu protiv Radislava Krstića, bivšeg visokog oficira vojske bosanskih Srba koji je osuđen za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici. U tom izvještaju  procijenilo se da je 7475 bosanskih muslimana – Bošnjaka ubijeno nakon pada Srebrenice.
Do sada je napravljeno četrdesetak izvještaja koji se odnose na različite epizode sukoba u bivšoj Jugoslaviji.
Na suđenjima koja se odnose na rat u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, demografski podaci koji su uvršteni u dokaze uglavnom su potjecali od izvještaja stručnjaka i svjedočenja službenih hrvatskih izvora, ponajviše od državne Komisije za zatočene i nestale osobe, navodi se u materijalu tužilaštva i dodaje da su u nekoliko predmeta suci smatrali da se na značajne dijelove izvještaja te Komisije mogu osloniti. Navodi se da su ti dokazi predstavljeni na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Milanu Martiću, Mili Mrkšiću i drugima i da su se analize uglavnom bavile brojem nestalih osoba i ekshumiranih tijela osoba hrvatske nacionalnosti, a u novijim izvještajima i srpske nacionalnosti. U saopćenju se ne prenosi nijedna brojka vezana uz Hrvatsku.
U materijalu se navodi i da se, što se tiče broja žrtava i nestalih osoba u čitavoj Hrvatskoj, zbog nepodudarnosti brojeva u različitim izvorima ukupni podaci nisu mogli predstaviti na suđenjima pred ICTY-jem, prenosi Hina.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Njemačka neće finansirati projekte u manjem bh. entitetu čije vlast …

  U Kalesiji dobro stanje, nemamo porodice koje se bave prosječenjem, p …

  Vlada TK: Lakše zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica

  Na području BiH locirana, identifikovana i zbrinuta žrtva međunarod …

  Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

  CLOSE
  CLOSE