Kalesija 12°

Za vatrogasnu zračnu flotu država ne može da izdvoji 13 miliona KM od 2017. godine

Za vatrogasnu zračnu flotu od dva air tractora naša država ne može da izdvoji 13 miliona KM od 2017. godine kada je na inicijativu Civilne zaštite HNK kantonalna vlada odobrila nabavku letjelica koje bi bile stacionirane na mostarskom aerodromu i gasile požare u cijeloj BiH.

Šef Civilne zaštite HNK Eugen Ćubela, koji je inicijator nabavke letjelica za gašenje požara, za naš portal kaže kako je je daleke 2017. godine urađen kompletan elaborat za osnivanje zračne vatrogasne flote koja je tada ocijenjena kao neophodna zbog velikog broja požara na nepristupačnim terenima širom Hercegovine, koji se ne mogu gasiti bez pomoći iz zraka.

Eugen Ćubela
Eugen Ćubela

“Tada je Vlada HNK krenula u postupak nabavke dva air tractora vrijedna 13 miliona KM ali se onda uspostavilo da nema novaca za tu namjenu, pa je donesena odluka da se traži pomoć za njihovu nabavku sa viših nivoa vlasti i sve je ostalo na tome. Novac se nikada nije mogao izdvojiti”, kaže Ćubela za Klix.ba.

Priča o nabavci letjelica za gašenje požara aktivira se uglavnom kad se pojave komplikacije sa gašenjem nepristupačnih požarišta zbog dugotrajnog čekanja na odobrenje za angažman helikoptera Oružanih snaga, a kada prođe sezona požara priča o nabavci letjelica se zaboravi.

Da bi priča oko nabavke letjelica za odbranu stanovništva od požara bila još apsurdnije pored davno i detaljno izrađenog elaborata u Civilnoj zaštiti Hercegovačko-neretvanskog kantona, krajem prošle godine je Federalna uprava civilne zaštite i vatrogastva sa Vladom FBiH ponovno osnovala tim da pravi elaborat za nabavku letjelica, koji je već urađen 2017. godine.

Tako se radi već urađeni posao, a procedura za nabavku dodatno usložnjava dok Hercegovina gori od požara.

Ćubela nam kaže kako nije ni važno hoće li letjelice biti nabavljene na kantonalnom ili na federalnom nivou, ali da je njihova nabavka neophodna što prije, jer će ovo ljeto u Hercegovini biti katastrofalno, ako država opet propusti izdvojiti 13 miliona KM i nabaviti potrebne letjelice.

“Bojim se kako stvari stoje da ni ove godine nećemo nabaviti letjelice i da nam se crno piše na požarištima. Svi znaju koliko je teško podizati helikoptere Oružanih snaga jer treba tročlano Predsjedništvo imati konsenzus za taj angažman. Prema tome vrlo loše nam se piše ako ovako nastavi gorjeti i tokom ljeta”, kaže Ćubela za Klix.ba.

Za vatrogasnu zračnu flotu je, kako nam objašnjava, trebalo nabaviti dva air tractora vrijedna po 6,5 miliona KM i oni bi bili smješteni na mostarskom aerodrom sa svom logistikom, spremni gasiti požare po čitavoj Federacije BiH i u slučaju potrebe pružiti pomoć Republici Srpskoj.

“Air tractori koje smo trebali nabaviti se mogu puniti na hidrantima, ali i sa vodenih površina, jezera, rijeka i na moru, što nam je važno zbog specifičnosti naših terena. Air tractor bi nosio zapremine duplo manje nego kanader, a bio bi jeftiniji za četiri do pet puta i najpovoljniji za gašenje požara u našim krajevima”, pojasnio je šef Civilne zaštite HNK u razgovoru za naš portal.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Odbojkaši danas gostuju u Goraždu

  Vrhovni sud FBiH donio pravosnažnu presudu i Harisu Haračiću iz Teo …

  Obavljen žrijeb osmine finala Evropske lige

  Poznati parovi osmine finala Konferencijske lige

  Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 17 osoba …

  CLOSE
  CLOSE