Kalesija 14°

Vukovije Donje dobile svoje “Đerdanke”: Udruženje žena zvanično počelo s radom

Udruženje žena “Đerdan” Vukovije Donje zvanično je krenulo sa radom, a pokretač osnivanja pomenutog udruženja je Senija Brđanović iz Vukovija.
Udruženje ima za cilj kroz afirmaciju uloge tradicionalne bosanske žene, osnažiti i pružiti podršku ženama, ali i od zaborava sačuvaju bh. tradiciju kroz promociju rada i umrežavanje sa drugim udruženjima i organizacijama.

“Već duže vrijeme ja sam razmišljala da ovom svojom velikom željom za očuvanje tradicije od zaborava i uključivanjem naše bosanske žene u bilo kakve aktivnosti predstavim u jednom udruženju kao što je ovo. Ideju o osnivanju udruženja podržale su moje prijateljice, a među prvim moja potpredsjednica Nezira Dedić, koja je ujedno i predsjednica aktiva žena u Vukovijama Donjim. Među njima su se javile još četiri moje najbolje prijateljice i tako smo krenule u realizaciji svega ovog. Što se tiče cilja prvenstveno nam je aktivirati naše žene da bar imaju sa kim podijeliti svoje probleme, da izađu iz kuće i da sebi daju neki trenutak oduška.”, kazala je Senija Brđanović, predsjednica novoosnovanog Udruženja.

Udruženje žena “Đerdan” broji 13 članica, a sve one koje žele biti dio njihovih aktivnosti i druženja, kako kaže Senija, dobro su došle. Njihov rad biće baziran i na humanitarne akcije, a cilj je podržati i aktivnosti lokalne zajednice.

“Planiramo edukativno-kreativne radionice, druženja, učešće u raznim aktivnostima u našoj mjesnoj zajednici, a i šire. Trenutno prostor koji smo dobili je neuslovan, pa prikupljamo novčana sredstva, pa i kroz kulinarsku grupu, gdje sam administrator, prikupljam novac za uređivanje. Značila bi nam podrška Mjesne zajednice i Općine Kalesija kako bi sredile prostor, gdje bi za početak se okupljale i družile. Bilo je i poteškoća prilikom registracije udruženja, čekale smo i dočekale, sa voljom za tradiciju želim da moja zamisao uspije.”

Svaki početak je težak i svaki donosi mnogo prepreka, kaže Senija, ali vjeruje da će to sve prevazići i krenuti sa organizacijom prvih aktivnosti, jer ideja je mnogo samo čekaju pravi momenat da budu realizovane.

Informacije za podršku rada udurženja možete pronaći na linku:

https://www.facebook.com/UdruzenjeDerdan.VukovijeDonje

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate pod …

Bajramska čestitka: JU Centar za socijalni rad Kalesija

Bajramska čestitka: BKC “Alija Izetbegović” Kalesija

Bajramska čestitka: MM Metal Kalesija

Bajramska čestitka: „UNIS-TOK“ d.o.o. Kalesija

CLOSE
CLOSE