Kalesija 31°

Vučić u Drvaru kao šlag na tortu Čovićevog ustupka Dodiku

O odnosima Aleksandra Vučića, Milorada Dodika i Dragana Čovića ne treba mnogo govoriti. Za Čovića je lider Srbije “dragi Aco”, a ništa manje Vučić ne simpatiše prvog čovjeka HDZ-a u BiH, dok Dodiku obojica čine ugodno društvo. Mračna historija Drvara je “prijetila” da prividno naruši te odnose, ali neuspješno. Krajem jula ove godine Općinsko vijeće Drvara donijelo je odluku da predsjednika Srbije Aleksandra Vučića proglasi počasnim građaninom. Nekoliko dana kasnije Predsjedništvo BiH je uputilo zvaničan poziv za službenu posjetu Vučiću, a livanjski HDZ je odlučio slaviti oslobođenje teritorije dok Srbi obilježavanju godišnjicu stradanja.

Devetog jula ove godine na Skupštini kantonalnog odbora HDZ BiH Kantona 10, između ostalog, usvojena je i inicijativa Ile Kreze za obilježavanje 24. godišnjice oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara. Pozivi su otišli svim strukturama HDZ-a i sredinama gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo, a prijedlog je bio da se godišnjica obilježi uz vojne počasti u prisustvu visokih dužnosnika na centralnom skupu 13. septembra.

Poziv iz Drvara i Predsjedništva BiH

Nekoliko dana poslije, tačnije 21. jula, iz Drvara je otišla vijest da su vlasti u tom gradu odlučile dodijeliti plaketu počasnog građanina Vučiću zbog njegovog izuzetnog doprinosa u realizaciji projekata poput asfaltiranja ulica, ulične rasvjete i vozila za Dom zdravlja. Istog dana uputili su i poziv srbijanskom lideru da posjeti Drvar 27. jula na proslavi Dana općine.

Četiri dana kasnije, 25. jula, na 37. sjednici Predsjedništva BiH donesena je odluka članova ove institucije Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se u službenu posjetu BiH pozove predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. No, Vučić se nije odazvao pozivima iz Drvara, niti iz Predsjedništva BiH. Sve dok se nije “zakuhalo” na relaciji HDZ – SNSD. Tako je predsjednik Srbije odnose na državnom nivou ostavio po strani zarad dnevne politike.

Kao grom iz vedra neba “oslobođenje Drvara” i “stradanje Srba u Drvaru” izvučeno je na površinu kao dnevnopolitička tema. Dok su u HDZ-u šutjeli, iz SNSD-a na čelu s Miloradom Dodikom su osuli rafalnu paljbu po HDZ-ovom prijedlogu te najavili da će fizički biti sa srpskim narodom i neće dozvoliti Hrvatima da obilježavaju taj datum. Kada je situacija trebala kuliminirati, ukazao se HDZ-ov predsjednik FBiH Marinko Čavara s izjavom da nijedno tijelo HDZ-a nije donijelo odluku o proslavi oslobođenja navedenih gradova i da se radi o klasičnim spinovima. Na Čavarinu žalost, objava o proslavi je mnogo prije objavljena na zvaničnoj stranici HDZ-a.

Čovićevo povlačenje

Bio je to jasan znak da se Dragan Čović povukao zarad dobrih odnosa s Miloradom Dodikom, ali i počasnim građaninom Drvara Aleksandrom Vučićem.

Prvi čovjek SNSD-a je tako “odnio pobjedu” pred svojim prijateljem i političkim partnerom te ubrao nekoliko poena na području koje su zapostavili svi – i Srbi i Hrvati i Bošnjaci.

Kao šlag na tortu, dan uoči 13. septembra stigla je najava o posebnoj akademiji povodom Dana sjećanja na srpske žrtve u 20. stoljeću. Tim povodom večeras će u Drvar stići i brojna delegacija na čelu s Miloradom Dodikom i Aleksandarom Vučićem. S druge strane, Dragan Čović je “povukao ručnu” pa je jučer poručio da dešavanja u Drvaru nisu dnevna tema za HDZ, ne želeći ulaziti u detaljniji razgovor s novinarima. Zasigurno je da će večeras iz Drvara biti odaslane poruke koje Hrvatima na području Kantona 10 i lokalnog HDZ-a neće goditi ušima. No, predsjednik HDZ-a, a ujedno i Hrvatskog narodnog sabora, pobrinuo se da ne bude pobune.

Mnogi smatraju da je Dodik sada dužnik Čoviću te da bi eventualna protuusluga mogla poremetiti odnose Hrvata i Srba u BiH

Izvor: klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE