Kalesija 20°

Vrijeme je za zimnicu: Koju vi birate, domaću ili kupovnu?

Domaća ili kupovna? Koju god da odaberete, svi je vole. Razne salate, ajvari i džemovi, ono su što najčešće jedemo tokom zime. Obzirom da je jesen već stigla, domaćice ovu zimsku kraljicu već uveliko spremaju. Mi smo odlučili posjetiti tuzlansku pijacu i saznati kakve su cijene povrća potrebnog za zimnicu, ali i pitati građane za koju vrstu zimnice se češće opredjeljuju – domaću ili kupovnu?.

Početak jeseni vrijeme je spremanja zimnice. Mnoge domaćice u ovom periodu svoje vrijeme provode spremajući različite vrste salata, ajvara ali i raznih džemova. Jedna od njih je i Rabija Nevaćinović koja kaže da je u dobru zimnicu osim kvalitetnog povrća potrebno uložiti i mnogo truda.

„Ljubavi i truda je potrebno, to je posebna priča opet. Za to zaista treba mnogo vremena, ljubavi najviše. Bez ljubavi nema ništa. Ja sam svašta pravila i 40 kg šipova pekmeza i 30 kg ajvara, 70 litara soka od višnje.. Svašta sam pravila“ – kazala je Rabija Nevaćinović.

Kupaca na pijacama sve je manje. Tome je, kažu trgovci, doprinijeo razvoj velikih i modernih tržnih cenatara koji voće i povrće nude po znatno nižim cijena, ali ne onakvog kvaliteta kakvo je domaće.

„Vrijeme je idealno ali zimnicu još uvijek neko nije kupio. Pretoplo je za zimnicu, a i svijet slabije kupuje, više idu na gotove proizvode, slabo to ko pravi. Ovo što ima malo starijeg naroda on i pravi“ – kazala je Husnija Mehmedović – trgovac

Mujo Herić, trgovac kaže da „iz godine u godinu u posljednje vrijeme, svaka sljedeća godina je gora od prethodne. Što se tiče zimnice, ove godine koliko sam ja primjetio, sigurno je samo 30 posto građana kupilo povrće da pravi zimnicu u odnosu na prošlu godinu. Sada imaju centre, možda su tamo išli, jer centri su ogromna konkurencija ovoj pijaci.”

Početkom jeseni nekada su najveće gužve bile na pijacama ispred tezgi sa crvenim paprikama i ostalim povrćem potrebnim za zimnicu. Ove godine gužve nismo zabilježili, a bez obzira na to što se sve više ljudi odlučuje za kupovnu zimnicu, ima i onih koji i danas ne odolijevaju domaćim proizvodima.

U odnosu na prošlu godinu, cijene voća i povrća na pijacama ove godine nešto su veće. I to je, kažu trgovci, jedan od razloga što je kupaca na tuzlanskoj zelenoj pijaci sve manje.

„Besparica je velika, a i poskupo je. Ova godina je bila loša, kišovita. Usjevi i rod su podbacili, zato svijet i ne kupuje zimnicu, niti može da kupuje, priušti sebi onoliko koliko mora“  – kazala je Husnija Mehmedović – trgovac.

Obzirom da prave domaćice recepte za zimnice godinama čuvaju u svojoj porodici, ni ne čudi da se mnoge od njih prije odlučuju za domaću proizvodnju, pa čak iako su cijene gotovih tegli ajvara ili džema jeftinije u marketu. U konačnici, poručuju naši sagovornici, domaće je ipak mnogo zdravije.

 

rtvslon

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE