Kalesija

Vrijedne Kladanjke pletu, vezu, heklaju: Seoska domaćinstva opstaju zahvaljujući njihovom radu

Udruženje žena “Žena ženi” Kladanj svoj rodni kraj i tradiciju predstavlju širom Bosne i Hercegovine. Udruženje je osnovano 2019. godine, s ciljem da okupi žene i radi na njihovom ekonomskom i socijalnom osnaživanju. Udruženje pruža podršku ženama koje su oboljele i liječene od karcinoma.

Žene koje su uključene u rad udruženja uglavnom dolaze iz okolnih kladanjskih mjesta. Seoska idila, prelijepa priroda, svjež i čist zrak, te veoma plodno područje za uzgoj voća i povrća, obogaćuju agroturističku ponudu i povećava interesovanje posjetioca da dođu u ovaj kraj.

S obzirom da se u blizini nalazi i izvor Muška voda, zbog njegovog ljekovitog svojstva, Kladanj je mjesto čestih susreta i dolaska turista iz drugih država.

Udruženje se bavi različitim aktivnostima i organizacijama, te su nedavno organizovale i manifestaciju u pravljenju bosanske poslastice “Tufahija”.

One se bave izradom ručnih radova, proizvodnjom domaćih proizvoda, a kako u prostorijama udruženja imaju mašinu za preradu i šušenje voća i povrća, koja im je olakšala rad, samim tim na taj način jednim dijelom finansiraju rad udruženja, jer mašine su dostupne i na korištenje ostalim građanima.

Udruženje učestvuje u humanitarnima akcijama i bazarima, te novčana sredstva usmjeravaju na adresu onome kome je pomoć potrebna. Njihova ustaljena praksa je i posjeta ženama koje su oporavljaju i u procesu liječanja od karcinoma. Organizuju edukativne radionice i tematska predavanja.

Šta to Kladanj ima da ponudi i čime se ove vrijedne žene bave pogledajte u videu:

Kladanjke su vrijedne žene i izvrne domaćice, koje su okušale se i u pružanju usluga keteringa, te njihova bogata gastroponuda i aktivan rad su prepoznati od građana Kladnja, te lokalne zajednice koja im stoji na raspolaganju i zajedno učestvuju u organizaciji važnih događaja u Kladnju.

Projekat pisanja članka podržala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje …

  Košarkaši sutra nastupaju: Juniori domaćini, ostale selekcije putuj …

  Kalesijski odbojaši upisali još jednu pobjedu

  Kako konzumiranje jaja može uticati na gubitak težine?

  BKC Kalesija: U ponedjeljak promocija izuzetno vrijednog djela BOSANSK …

  CLOSE
  CLOSE