Kalesija 13°

Vrijedne domaćice sve proizvode znaju iskoristiti: Od ajvara do soka od divlje nane

Prva prostorija pri ulasku u prostorije Udruženja PREC u Gračanici nas je više nego oduševila.
Na policama poredane tegle domaćih proizvoda, od ajvara do sokova.


Ono što najviše oduševljava jeste da su te proizvode pripremile domaćice koje su maksimalno iskoristile povrće ubrano na vlastitim parcelama. Domaći ajvar ili ipak džem dobar je poklon ali i okakšica kada nam dođu gosti. Osim pomenutih beneficija od pravljenja domaćih proizvoda, u Udruženju PREC na ovaj način osnažuju žene, daju im priliku da doprinesu kućnom budžetu, osjećaju se samostalno te jačaju agroturizam. Na pomenuti način čuvaju tradiciju od zaborava, daju priliku ženi sa sela da predstavi ono što zna. Posljednjih godina agroturizam postaje jači upravo ovakvim i sličnim projektima a domaći proizvodi dobivaju na važnosti, onoj koju i treba da imaju..Jer domaće je najbolje.

Više o domaćim  proizvodima govorila nam je članica pomenutog Udruženja, Nesiba, koja nam objašnjava da najviše vremena treba da se pripremi ajvar. Međutim sva taj trud i rad se isplati kada otvorimo teglicu istog pa dodamo u druga jela.

Članica Udruženja PREC, Muamera se najviše razumije u ljekovito bilje pa zbog toga raznih čajeva ne fali u ovom udruženju. I na kraju zaključit ćemo rečenicom koja je pomalo kliše I često se čuje ali je I itekako istinita da se mnogo toga može kad se vrijedne ruke slože.

(Program podržan od Vlade FBiH)
Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Johann Sattler odlazi iz BiH, na njegovo mjesto 1. septembra dolazi Lu …

Privremena izmjena režima saobraćaja tokom “Kalesijskog ljeta& …

Zvornički policajci pretukli mladića u stanici pa tražili da potpi …

Vjetrenica uvrštena na Popis svjetske baštine UNESCO-a

U nedjelju 3. Dječija biciklijada

CLOSE
CLOSE