Kalesija

Vremeplov: Muhammed Ali i Joe Farizer u “borbi stoljeća” -VIDEO-

8. marta 1971. godine, u njujorškom Madison Square Gardenu, Joe Frazier je, nakon 15 rundi duge borbe, odlukom sudija pobijedio Muhammada Alija u borbi sa svjetsku boksersku titulu u teškoj kategoriji po verzijama WBC i WBA.

Meč dvojice bokserskih velikana, u koji je pobjednik Frazier (tada 27-godišnjak) ušao kao prvak, a Ali (29) kao izazivač, danas je poznata kao “Fight of the Century” (“Borba stoljeća”), i bio je prvi od tri sudara teškaša u vjerovatno najvećem rivalstvu profesionalnog boksa svih vremena.

U periodu uoči borbe, obojica boksera su postali estradne zvijezde. Krasili su naslovnice magazina, a o njima su se snimali televizijski dokumentarci. Svaki je nakon meča zaradio obećanu nagradu od 2,5 miliona dolara, što je predstavljalo rekord za tadašnje vrijeme.

Frazier je na kraju pobijedio iskoristivši nedovoljno dobru fizičku pripremljenost Alija, kojem je to bio prvi meč nakon poduže pauze. Od bokserske javnosti je Ali ovim mečom zaslužio priznanje za izdržljivost, s obzirom da je ostao na nogama svih 15 rundi.

Nakon meča, obojica teškaša su završili na rekuperaciji u bolnici. U medije se probila glasina da je Joe Frazier umro od posljedica iscrpljenosti. Prije nego što se informacija pokazala netačnom, Ali je stigao izjaviti da će se, u slučaju da je njegov protivnik zaista umro, povući istog trenutka.

Obojica članova Bokserske kuće slavnih borili su se međusobno još dva puta: 28. januara 1974. godine, također u New Yorku, te 1. oktobra 1975. na Filipinima, u borbi nazvanoj “Thrilla in Manila (Uzbuđenje u Manili)”, koju bokserki autoriteti smatraju najboljom borbom 20. stoljeća.
Oba puta je pobijedilo Ali.

—Povratak i ples Alija, 1974.god…

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

  FK Bosna okuplja 130 djece, omladinske selekcije postižu uspješne re …

  U Kalesiji održani Prvi susreti književnica TK

  Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni m …

  U Srbiji podnesene krivične prijave zbog zločina u Kalesiji i Vlasen …

  CLOSE
  CLOSE