Kalesija 11°

Vozaćemo kočije i bicikla: Cijene nafte u BiH će i dalje rasti!


Aktuelna dešavanja zadnjih mjeseci u svijetu kao što su ratovi i različiti protesti u zemljama izvoznicama nafte, razlog su da na svjetskim berzama cijena “crnog zlata” iz dana u dan enormno skače.
Međutim, tu prema predviđanjima stručnjaka nije kraj. Cijene će vrtoglavo rasti i dalje što bi moglo dovesti do potpunog kolapsa.

U zemljama regije je ovaj trend povećanja cijena itekako osjetan zbog lošeg standarda, a vozači, posebno u BiH, se žale kako su cijene naftnih derivata svaki dan sve veće i neizdržive u odnosu na standard života. Cijene su već nekoliko puta povećane zadnjih mjeseci, a zadnje povećanje je bilo prije nekoliko dana i to za pet feninga, što je izazvalo nezadovoljstvo vozača koji smatraju da će, ukoliko ovako nastave skakati cijene, dovesti do potpunog kolapsa i vraćanja starom načinu prijevoza, odnosno kočijama i biciklima.

Međutim, kako za “San” kaže Amela Kečo, sekretar i portparol Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH, svi faktori proteklih mjeseci imali su uticaja na formiranje cijena i korigovanje se usklađivalo sa promjenama rafinerijskih cijena. Međutim, nema straha da će doći do enormnog povećanja cijena.

“Do značajnijeg povećanja rafinerijskih cijena je došlo zato što su bili stvoreni objektivni uslovi da i na našem tržištu dođe do povećanja cijena naftnih derivata. Ali, ne bi trebalo biti nekih većih oscilacija u BiH. Do poskupljenja možda dođe, mada mi ne špekulišemo s tim jer ne zavisi od nas, ali neće biti enormno. Poskupljenja zavise od velikih uvoznika i proizvođača”, kazala je Kečo.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE