Kalesija 27°

Vodostaj rijeka u Krajini u opadanju, kiša jutros ne pada, ali građani su i dalje u strahu

Jutros iz Unsko-sanskog kantona stižu malo pozitivnije vijesti u odnosu na jučer, a razlog je opadanje vodostaja svih rijeka.

Kako nam je potvrđeno, svi vodostaji su u opadanju ili stagniraju.

FOTO:Klix.ba

U opadanju je pritoka Unac u Drvaru, rijeka Una stagnira u Martin Brodu, a od Kulen Vakufa, Kostela do Bosanske Krupe je u opadanju.

Također, rijeka Sana u Ključu i Sanskom Mostu bilježi pad vodostaja.

Ono što također raduje sve stanovnike poplavljenih područje jeste da kiša jutros ne pada, ali ni da tokom noći nije bilo obilnijih padavina.

Detaljniji izvještaj o stanju u cijelom Unsko-sanskom kantonu očekuje se oko 9 sati.

Vodostaj rijeke Une i drugih

Vodostaj rijeke Une i drugih

Zbog izlijevanja vode na kolovoz i dalje je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Bihać – Srbljani (u Kostelima). Na magistralnom putu Bihać – Kamenica mogu saobraćati putnička vozila, dok je za teretna vozila saobraćaj i dalje obustavljen.

I na ostalim putevima u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni, te ponegdje u centralnim krajevima, saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona i klizišta.

Iako se jučer u krajiškim medijima pojavila informacija da su poplave odnijele i jedan ljudski život, potvrđeno nam je da osoba nije upala u vodu uslijed poplava već da se radi o psihički nestabilnoj osobi i da je sa područja Bužima. Nažalost, tijelo ženske osobe i dalje nije pronađeno, iako je primjećeno da pluta. Po dojavi odmah je aktivirana Služba za spašavanje nad vodom i pod vodom, međutim ništa nisu uspjeli pronaći.

Danas će ovaj dio BiH posjetiti i federalni premijer Nermin Nikšić. Nakon što je Vlada FBiH jučer interventno izdvojila pola miliona KM za područja pogođena poplavama, Nikšić će danas biti u Bihaću, Ključu, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi.

Na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite, na 21. sjednici održanoj 17.05.2023. godine, radi zaštite i spašavanja ljudi od poplava koje su zadesile područje Unsko-sanskog kantona, Vlada Kantona donijela je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Unsko-sanskog kantona za gradove Bosansku Krupu, Bihać, Cazin, općine Sanski Most i Velika Kladuša.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Kazna od 3500 KM za SDA Kalesija zbog preuranjene kampanje na faebook- …

Knjiga “Vrisak do neba” Hazete Hamzić Salihović nakon š …

Digitalizacija usluga: Olakšavanje izdavanja ličnih dokumenata za gr …

Teretnjaci.ba – Balkanci u zajedničkoj vožnji, lijep gest jedn …

Laha Prom: U četvrtak nastupa Adnan Nezirov

CLOSE
CLOSE