Kalesija 19°

Vlada TK: Kalesiji odobrena novčana sredstva za realizaciju projekata uređenja i čišćenja poljoprivrednog zemljišta

Vlada TK je na 33. redovnoj sjednici, između ostalog, donijela i Odluku o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Programa korištenja sredstava prikupljenih od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u 2021. godini. Raspoloživa sredstva za realizaciju Programa u 2021.godini iznose 3.164.000,00 KM od čega je neutrošen iz ranijeg perioda iznos od 2.364.000,00 KM i planirani prihod sredstava po ovom osnovu u 2021.godini u iznosu od 800.000,00 KM.

Programom su odobreni projekti za koje je provedena procedura javne nabavke i potpisani ugovori o prenosu sredstava i oni su u realizaciji na području općina: Doboj Istok, Čelić, Kalesija i Lukavac u iznosu od 431.142,36 KM, kao i projekti koji su bili predmetom programa u 2020.godini a za njih nije provedena procedura javnih nabavki. Vrijednost tih projekata je 582.885,11 KM i a realizirat će se na području gradova Tuzla i Živinice.

Ovim Programom odobrena su sredstva u iznosu od 636.840,94 KM za realizaciju novih projekata u 2021. godini koji su kandidovani od strane općina/grada: Lukavac, Kalesija i Gradačac. Realizacijom navedenih projekata uređenja i čišćenja poljoprivrednog zemljišta kao i projekti čišćenja i uređenja odvodnih kanala na poljoprivrednom zemljištu dobićemo nove poljoprivredne površine za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju.

Uređenjem odvodnih kanala bit će smanjen negativan uticaj viškova vode koji utiču na rast i razvoj biljaka kao i smanjenje poplavljenih poljoprivrednih površina kod većih količina padavina.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona izdaje upozorenje i preporuke …

Zašto visoke temperature uzrokuju glavobolje i šta možete učiniti …

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih …

Tragičan kraj: Pronađeno tijelo jednog utopljenika u Drini, za drugi …

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne sna …

CLOSE
CLOSE