Kalesija -2°

Vlada FBiH raspolaže sa 908 službenih automobila

Prema informaciji koju je na današnjoj sjednici razmatrala Vlada Federacije BiH, 57 budžetskih korisnika raspolaže s 908 vozila, od čega je 822 u voznom stanju, dok je 86 vozila namijenjeno prodaji ili nisu u voznom stanju, izjavio je na konferenciji za novinare federalni premijer Nermin Nikšić.

On je naglasio da će se i u ovoj oblasti uvesti više reda u smislu racionalizacije troškova.

„Odlučeno je da dio neperspektivnih vozila prodamo i na taj način uvedemo još prihoda u budžet FBiH, a izvjesno je da ćemo dio vozila pokloniti različitim udruženjima“, kazao je Nikšić.

Danas je među ostalim zaključeno da, za sljedeću sjednicu Vlade, svako federalno ministarstvo pripremi prijedlog o tome šta treba raditi s voznim parkom koji im je na raspolaganju.

Vlada Federacije BiH raspolaže sa 66 stanova koje koriste izabrani dužnosnici, od čega je trenutno 12 praznih. Zaključeno je da stanove treba što prije staviti na raspolaganje ministrima koji trenutno borave u hotelima. Vlada je zaključila i da treba pod hitno izmijeniti i dopuniti Uredbu koja regulira korištenje službenih stanova, a dotada će striktno biti primijenjene važeće odredbe.

Nikšić je istakao da je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici donijela niz odluka i izmjena uredbi koje idu u pravcu realizacije obaveza iz platforme koju su potpisale stranke koje čine Vladu, te u pravcu smanjenja troškova i ostvarenju ušteda u Federaciji BiH.

“Vlada je krenula u jednom dijelu sa uštedama i bukvalno prepolovila sve povlastice, odnosno privilegije koje koriste članovi Vlade, savjetnici, rukovodeći državni službenici… Nažalost, uredbama ne možemo ući u ‘kresanje’ onoga što po Zakonu o plaćama i naknadama koje nemaju karakter plaća koriste članovi zakonodavne vlasti, ali smo donijeli zaključak kojim smo tražili od Administrativne komisije Parlamenta Federacije BiH da prati put koji je zauzela Vlada”, istakao je Nikšić.

Također, prema njegovim riječima, donesen je i zaključak da se što prije krene sa izmjenama Zakona o plaćama i drugim naknadama koje nemaju karakter plaća, kako bi se moglo krenuti u reduciranje onih prava i povlastica koje imaju ministri, savjetnici i poslanici.

Nikšić je kazao da je Vlada FBiH danas pozvala sve rukovodioce koje imenuje ili za čije imenovanje daje saglasnost, da provjere, imaju li njeno povjerenje napominjući da ovaj poziv nema obavezujući karakter.

Ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj kazao je da je Vlada FBiH primila k znanju informaciju o poslovnim odnosima „Naftni terminali Federacije ” d.o.o. Ploče sa firmama „Deltagrip“ “Limited“ i „Deltagrip Trading LLP“ iz Velike Britanije koju je sačinilo to ministarstvo.

Trhulj je dodao da je zaduženo Federalno pravobranilaštvo da se hitno uključi u sve aktivnosti u vezi s međunarodnim arbitražnim postupkom, koji je predmet te informacije.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE