Kalesija

Vijeće sigurnosti UN-a protiv jevrejskih naselja na teritoriju Palestine, Amerika uložila veto na odluku!


Sjedinjene Američke Države u petak su uložile veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje širenje jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji nakon što su Palestinci odbili da povuku dokument koji su predložile arapske zemlje. Ostalih 14 članica Vijeća sigurnosti glasalo je za nacrt rezolucije.

Međutim, SAD, jedna od pet stalnih članica VSUN-a koje imaju moć da blokiraju bilo koju odluku, glasao je protiv, čime je spriječeno njeno usvajanje, prenosi Reuters.

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u petak telefonom s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom u pokušaju da ponudi kompromisno rješenje ili odgodi glasanje u VSUN-u o rezoluciji kojom se osuđuju jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Obamina administracija pokušala je zapravo izbjeći izbor između ulaganja veta na rezoluciju nakon što je dvije godine kritizirala izraelsku politiku naseljavanja palestinske teritorije ili dopustiti da se produbi nesporazum između SAD-a i Izraela, navodi američka štampa.

U predloženom dokumentu su jevrejska naselja označena preprekom za dvodržavno rješenje sukoba između dva naroda, odnosno stvaranje nezavisne Palestine.

Palestinskoj strani je nuđeno da povuče rezoluciju u zamjenu za neobavezujuće saopćenje predsjedništva VS-a kojim se osuđuje aktivnost u naseljima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegovi savjetnici rekli su američkim zvaničnicima da očekuju američki veto ako se bude glasalo o rezoluciji.

Nakon telefonskog razgovora s Obamom, koji je trajao 50 minuta, Abbas je sazvao hitan sastanak Palestinske oslobodilačke organizacije i rukovodstva svoje partije Fatah za danas u Ramali, naveo je njegov glasnogovornik Nabil Abu Rudeine.

Abbas i Obama su razgovarali ne samo o predloženoj rezoluciji nego i o protestima u Egiptu i Tunisu.

Abbas je odbio zahtjev Washingtona da se ne glasa u VS-u. Obama ga je upozorio na veto, jer SAD smatra da će takva rezolucija narušiti napore da se obnove mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca.

Ti pregovori su u zastoju od kraja septembra nakon što je Izrael odbio produžiti moratorij na izgradnju novih kuća za Jevreje u naseljima na Zapadnoj obali.

Palestinska strana smatra da je izgradnja novih domova za Jevreje ne samo na Zapadnoj obali nego i u istočnom Jerusalemu glavna prepreka za obnovu pregovora. Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze.

U prijedlogu rezolucije je navedeno da su jevrejska naselja “nelegalna i da predstavljaju glavnu prepreku postizanju pravednog, trajnog i sveobuhvatnog mira”, prenosi AP. Američka administracija, međutim, radije koristi izraz nelegitimna nego nelegalna.

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton ponovila je da će glasanje biti kontraproduktivno u vrijeme kada se Washington usredsređuje na poticanje pregovora koji će dovesti do dvodržavnog rješenja.

“Mi, kao svaka administracija decenijama, ne prihvatamo legitimitet nastavka aktivnosti u naseljima”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney, ponovivši podršku ne samo dvodržavnom rješenju sukoba nego i budućnosti Izraela, kako je rekao.

Abbas je odlučio da ide u VS nakon što četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika (SAD, UN, EU i Rusija ) na nedavnom sastanku u Muenchenu nije osudila jevrejska naselja onako kako se očekivalo.

FENA

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Na području BiH locirana, identifikovana i zbrinuta žrtva međunarod …

  Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

  FK Bosna okuplja 130 djece, omladinske selekcije postižu uspješne re …

  U Kalesiji održani Prvi susreti književnica TK

  Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni m …

  CLOSE
  CLOSE