Kalesija 15°

Vidoje Blagojević i Zvornička brigada optuženi za ratne zločine i ubistvo 150 muslimana u Karakaju

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Vidoja Blagojevića i još deset osoba, optuženih za zločine protiv čovječnosti počinjene tokom rata na području Zvornika u mjestu Karakaj.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju Suda BiH, sud je potvrdio optužnicu u predmetu Vidoje Blagojević i drugi, koja optužene:

 • Vidoja Blagojevića tereti da je radnjama opisanim u optužnici počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka a), e) i) i k) u vezi sa članom 180. stav 2. Krivičnog zakona BiH;
 • Ivana Arapovića, Milana Arapovića, Kostu Pejića, Božu Radića, Mileta Savića, Mileta Blagojevića, Ljubišu Pejića, Stevu Vasiljevića, Branka Pejića tereti da su, radnjama opisanim u optužnici, počinili krivična djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka a), e) i) i k) u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona BiH, te u vezi sa članovima 29. i 31. istog Zakona;
 • Vericu Radović tereti da je radnjama opisanim u optužnici počinila krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka a), u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica, između ostalog, optužene tereti da su u periodu od 31.5.1992. godine do 25.6.1992. godine na području općine Zvornik, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini te na području općine Zvornik u napadu koji je trajao od 8.4.1992. godine pa najmanje do kraja augusta 1992. godine, znajući i za oružani sukob, ali i za široki i sistematičan napad te da njihove radnje čine dio tog napada, učestvovali u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema oko 700 muslimanskih civila, zatočenih u Tehničkom školskom centru (TŠC) u Karakaju te ubistvo i prisilni nestanak najmanje 150 muslimanskih civila.

Dalje se navodi da su optuženi Ivan Arapović, Milan Arapović, Kosta Pejić, Bozo Radić, Mile Savić, Mile Blagojević, Ljubiša Pejić, Stevo Vasiljević, Branko Pejić, kao pripadnici Karakajske čete u svojstvu stražara u navedenom objektu, propustili da zaštite živote i zdravlje oko 700 zatvorenih muslimanskih civila u TŠC Karakaj jer iako su bili stražari u TŠC Karakaj, nisu sprječavali srpske vojnike P. S. (preminuo), M. S. (nedostupan), T. M. (preminuo) koji je bio pripadnik Vojne policije, kao i druge srpske vojnike koji su do 2.6.1992. godine bili pripadnici TO Zvornik, a od 2.6.1992. godine bili su pripadnici Zvorničke brigade VRS, da svakodnevno neometano ulaze u dio TŠC-a gdje su bili zatvoreni ovi muslimanski civili, nakon čega su navedeni i drugi neidentifikovani srpski vojnici premlaćivali zatvorene muslimanske civile, izvodili zatvorene muslimanske civile, od kada se većini gubio svaki trag, te ubijali zatvorene muslimanske civile.

Dalje se navodi da su navedeni optuženi u namjeri nanošenja velikih patnji, ozbiljne fizičke i psihičke povrede, učinili i pomogli u zatvaranju ili drugom teškom oduzimanje fizičke slobode te pomogli u nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja, prisilnom nestanku i ubistvu civila muslimanske nacionalnosti.

Optuženi Vidoje Blagojević se tereti da je kao nadređena osoba pripadnicima Karakajske čete Zvorničke brigade, propustio da poduzme nužne i razumne mjere s ciljem pokretanja postupka za kažnjavanje navedenih pripadnika Karakajske čete i drugih pripadnika Zvorničke brigade zbog njihovog pomaganja i učešća u nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja, prisilnom nestanku i ubistvu oko 700 civila muslimanske nacionalnosti, također se navodi u optužnici Tužilaštva BiH.

Nadalje, optužena Verica Radović se tereti da je 1.6.1992. godine ispred prostorija TŠC-a u Karakaju – općina Zvornik, postupala suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava tako što je došla ispred prostorija TŠC-a, nakon čega su joj stražari izveli dvojicu zatvorenih muslimanskih civila iz prostorija TŠC-a, da bi joj potom jedan od stražara dao repetiran pištolj u ruku iz kojeg je Verica Radović, svjesno i voljno, pucala i iz neposredne blizine ubila dvojicu zarobljenika.

(Klix)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sport spaja ljude, nacije i generacije: Košarkaši ugostili ekipe iz …

  Putevi u BiH: Zabranjen saobraćaj za vozila preko 5 tona na granično …

  Servisne informacije iz Živinica (16. 4. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (16. 4. 2024.)

  Pucnjava u Lukavcu, jedna osoba smrtno stradala

  CLOSE
  CLOSE