Kalesija 16°

VIDEO/ Zaboravljen zanat, stupar: Pranje deka, tepiha u badnjevima na rijeci Bregavi

Facebook grupa Rijeke Bosne i Hercegovine je osnovana prvnestveno sa ciljem podizanja ekološke svijesti u BiH. Grupa podržava sve što je dobro, dolazilo to od bilo koga, a suprostavlja se svemu što je loše, dolazilo to od bilo koga. Upravo na pomenutoj stranici može se pronaći mnoštvo fotografija koje pokazuju ljepotu Bosne i Hercegovine.

Nekih ljepota naše domovine nismo ni svjesni, ali na svu sreću postoje ljudi koji nas podsjete na to. Jedan od videa koji svjedoči o prirodnim bogtastvima ali i ljudima i zaboravljenim zanatima jeste video sa rijeke Bregave. Jedan od administratora Safet Kubat razgovarao je sa stuparem. Pranje deka i tepiha u badnjevima postaje zaboravljen zanat.

Mjesta na kojima se nalazila stupa i badanj  među narodom bila su poznata kao Stupe. Na rijeci Bregavi bilo ih je mnogo.
Stupa je „uređaj“ napravljen od korita polukružnog oblika, izdubljenog u krupnom hrastovom deblu, na koji su nadgrađeni maljevi koje pokreće vodeno kolo. Maljevi neizmjenično udaraju u prethodno pokvašenu tkaninu unutar korita i tako je omekšavaju. Vunena tkanina, takozvana “raša”, od koje su se šile šalvare i kaputi, osim stupanja zahtijevala je i valjanje. Stoga bi stupar nakon stupanja vadio sukno i stavljao ga u badanj. Badanj je napravljen od dasaka i u obliku je bačve. Daske od kojih je sačinjen badanj utegnute su metalnim obručima kako ga voda ne bi raznijela.
Na vanjski dio badnja dogradi se žlijeb od daske visine otprilike 2.5 metra, kroz koji prolazi voda, udara u dno badnja i njegovu bočnu stranu. Na taj način proizvodi vertikalno kruženje vode unutar samog badnja. Badanj je služio da se iz omekšanih niti tkanine izvuku vunene vlasi kako bi sukno postalo gušće i toplije. Stupanje i valjanje je uglavnom bio sezonski posao koji bi se radio u vrijeme kada se studena voda Bregave malo zagrije.
Sve do iza Drugog svjetskog rata na Bregavi je radilo na desetine stupa i badnjeva. Danas, nijedna stupa nije u funkciji. Ostali su samo badnji koji se koriste za pranje deka, ćilima, tepiha, serdžada…
Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Najbolje juniorske ekipe dolaze u Kalesiju, igra se završnica državn …

  Za Semira Karića nema limita: Biciklistička tura od Minhena do Kales …

  Putevi u BiH: Saobraća se po suhom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 5. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE