Kalesija

VIDEO/ Vrijednost posljednje trećine ramazana

U posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca islamskog kalendara, većina vjernika noći provode u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu jer je u trećoj trećini ramazana, posljednjih deset dana, smještena noć Lejletu-l-kadr – najodabranija noć u godini vrijednija od hiljadu mjeseci.

Tako muslimani slijede posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s. a. w. s. koji je zadnju trećinu ramazana provodio u stalnom ibadetu.

U ramazanu se, kao mjesecu posta, pokajanja, čuvanja od grijeha, mjesecu bogobojaznosti, ustrajnosti i odricanja u ime Allaha dž.š., mjesecu zikra i mnogobrojnih ibadeta, bratskih susreta, opraštanja i potpomaganja, vjernicima posebno preporučuje velikodušnost i darežljivost čime vjernici slijedi sunnet Božijeg poslanika koji kaže da su dobra djeca učinjena u ramazanu vrijednija nego u drugim mjesecima.

“Poslanik s. a. w. s. nas podučava da je prva trećina mjeseca ramazana rahmet – milost, druga trećina je oprost grijeha, a treća trećina je spas od džehenemske vatre. Čovjek vjernik koji zna za Gospodara, on čitavu godinu radi ono što Allah dž. š. traži od njega, ali normalno da kad ti Allah ponudi svoju sofru milosti, oprosta i spasa od džehennemske vatre, normalno da će vjernik da pohrli prema toj sofri, a ramazan je ta sofra: i od dobrih djela i pokajanja i više praštanja, sve je to tu i čovjek vjernik koji zna za to, koji se uvjerio u Allahovu moć i Allahovu milost, pohrlit će prema tome. Ta posljednja trećina ramazana je posebno primamljiva zbog toga, u njoj je Lejletu-l-kadr, zato u džamijama pored teravije klanjamo i noćni namaz, da smo ibadetu, ako potrefimo – blago se nama”

O vrijednosti posljednje trećine ramazana govorio je Bilal ef. Husić.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 KM, dok je prosječna …

  Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identitet …

  Srednjoškolci iz Kalesije u bosanskom stilu i ambijentu obilježili R …

  Kalesijac Rijad Alić okupio golmane sa područja TK: Zadovoljan radom …

  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici i potresna svjedoč …

  CLOSE
  CLOSE