Kalesija

VIDEO/Učenici Medicinske škole Kalesija raznim aktivnostima podižu svijest o raku dojke

Mjesec oktobar ponovo je obojen u roze boju i posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke. Ovaj mjesec nova je prilika da se naglasi važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, ali i pružanja pomoći onima koji su već oboljeli.

Oktobar se, kao Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, obilježava u mnogim zemljama širom svijeta od 1985.godine , kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svijest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kao i o mogućnostima pravovremenog započinjanja liječenja osoba oboljelih od raka dojke. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), godišnje od raka dojke oboli između 1.600.000 i 1.800.000 ljudi, oba pola. 

Različitim manifestacijama i aktivnostima tokom ovog mjeseca nastoji se potaknuti i povećati svijest posebno ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja. Obilježavanju Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke pridružili su se i učenici Medicinske škole Kalesija koji su danas dijeli letke i roze vrpce ali i građanima naše općine govorili o raku dojke i značaju pregleda. Prema riječima učenica i profesorice u Medicinskoj školi Irme Pilavdžić cilj je žene postaći na samopreglede, na mamografiju te objasniti im koliki značaj u liječenju ima rano otkrivanje bolesti.

Učenici pomenute škole će dati svoj doprinos i 14.oktobra na obilježavanju 10. godina postojanaja i djelovanja Udruženja “Nijemi Krik” Kalesija. Pomenuto udruženje okuplja žene koje su na svojoj koži osjetile šta znači boriti se sa karcinomom.

Onkolozi u BiH redovno upozoravaju da visokom procentu smrtnosti od ovog malignog oboljenja doprinosi kasno javljanje ljekaru. Kako ističu, otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje veća je šansa za izliječenje i produžetak života, nego u slučajevima kada se bolest otkrije u kasnoj fazi.

Precizni podaci o oboljelima od karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini nisu dostupni, ali nezvanična statistika pokazuje više od 1.000 slučajeva novooboljelih žena svake godine

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Predstavnice Udruženja “Snaga nezavisne žene” prisustvov …

  VIDEO/Opljačkana mjenjačnica u centru Kalesije, prije izvršene plja …

  Kalesijac Nadir Muhamedbegović debitovao za seniorski tim Sparsa

  Putevi u BiH: Usporeno se saobraća dionicama preko planinskih prevoja

  Servisne informacije iz Živinica (29. 11. 2023.)

  CLOSE
  CLOSE