Kalesija 33°

VIDEO/ “Prije je u selu bilo 50 kuća, svima smo nosili kurbane”

Prvi dan Kurban-bajrama, prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, je 16. juna 2024. godine. Radost blagdana već se osjeti. Domaćice čiste kuće, polahku kupuju namirnice koje će im biti potrebne za pravljenje baklave i drugih kolača ali i slanih jela. Čiste se mezarja, avlije, haremi džamija. Sve nekako odiše posebnom ljepotom, a u tome nema razlike ni kada su upitanju “bajrami nekad” kaže Hasan Bećirbašić iz kalesijskog naselja Jajići. Hasan kaže da ljubavi prema Bajramu, u toj radosti nema. Razlike se ogledaju u nekim drugim stvarima.

Djeca su dijelila kurbane ali manje je kuća bilo. Ja znam da je u selu bilo 50 kuća i svima nošiš kurban. Za djecu je bila posebna radost. Prije se davalo nešto da pojede a sad se daju pare. Prije dobije šećerku ili kocku šećera nije bilo ni bombona uvijek ali se dijete obraduje, skakuće preko avlije” kaže Hasan.

Hasan se prisjetio da je ispred džamije bio halvedžija. Tome su se posebno radovali jer bi očevi i djedovi svraćali do halvedžije pa kupili slatkiša koje su djeca jedva čekala.

Ono što nije razlika jeste bajramska baklava koja je ucijek bila na bajramskom meniju. Istina da sada ima mnogo recepata za baklavu ali je on uvijek bila simbol i asocijacija na blagdane.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Jezero nadomak Tuzle jedno od najčišćih u Evropi

Prijateljstvo i bratsvo iznad sportskog rivalstva: NK Teočak donirao …

Elvis Ćustendil priznao krivicu za ubistvo Amre Kahrimanović

U hitnoj službi JZU Dom zdravlja Kalesija povećan broj pacijenata sa …

RK Konjuh 29. jula počinje sa zvaničnim pripremama za novu sezonu

CLOSE
CLOSE