Kalesija 29°

VIDEO o hrabroj Raziji Merić, dobitnici priznanja “Zlatni ljiljan”

Zlatni ljiljan je vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u BiH. Dodjeljivan je vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije ratne poduhvate. 

Za svoje zasluge i doprinos odbrani Razija Merić je posthumno odlikovana najvišim armijskim odličjem “Zlatnim ljiljanom”. Ona je i jedina žena koja je dobila ovo časno priznanje.

Sa napunjenih 18 godina Razija se, krijući od roditelja, prijavila u Armiju Republike Bosne i Hercegovine. Njeni roditelji, kao i saborci, za Raziju su imali samo riječi hvale vrijedne, kažu da je bila neustrašiva i hrabra djevojka.

Kako se danas obilježava Dan Armije RBiH, značajan datum za sve pripadnike Armije, kao i za porodice onih koji su dali svoje najmilije tokom odbrane Bosne i Hercegovine od agresora, posjetili smo Seniju Merić, majku od Razije.

Majka Razine Merić prisjetila se dana kada je dobitnica Zlatnog ljiljana postala dio Armije RBiH.

Video:

Razija je kćerka Mehe i Senije, rođena je 27. augusta 1974.godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Kalesiji. Bila je odličan učenik, često nagrađivan i pohvaljivan. Pred agresiju imala je 18 godina. Borac Armije postala je 16. januara 1993. godine. Sa svojim saborcima kao borac i bolničarka obišla je mnoga ratišta. Borila se protiv neprijatelja ali i pomagala ranjenim saborcima. Prilikom pružanja medicinske pomoći ranjenicima, pokazivala je izuzetnu hrabrost. Pomagala im je, nerijetko pod kišom granata. Poginula je 1. jula 1993. godine. Njeno tijelo tada je ostalo na neprijateljskoj teritoriji, a razmijenjeno je 21. oktobra 1993. godine i ukopano na dostojanstven način.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije ove godine …

Najuspješniji takmičar prvenstva: Bakir Musić s 4 zlatne i 1 bronza …

Novi putokazi: Mještani Šehera samoinicijativno postavili smjernice …

U Capardama vatrogasci gasili zapaljene bale sijena

Živinice: Jedna osoba smrtno stradala u saobraćajnoj nesreći

CLOSE
CLOSE