Kalesija 15°

VIDEO/Novčanici sve prazniji, inflacija sve veća: Rastu cijene namirnica, goriva, nekretnina…

Poskupljenja osnovnih životnih namirnica tema je koju nikako ne može zaobići ovih dana, jer ukoliko odete u nabavku, zavrti vam se od visokih cijena. Ulje već odavno ironično  kupujemo 37 posto manje po litri, a očigledno je da ćemo i za sve ostale potrepštine morati stegnuti kajš.  

Novčanici  sve prazniji, a inflacije sve veće. Rastu cijena  goriva, nekretnina, građevinskog materijala… Trend poskupljenja koji prati zemlje u regionu itakako je primjetan i kod nas.

Životni standard u BiH je sve nepovoljniji, primanja veoma niska da ne mogu pokriti vrijednost potrošačke korpe. Ekonomski analitičari su saglasni u tome da dobar dio ljudi u našoj zemlji od plate preživljava. Vrijednost potrošačke korpe u oktobru mjesecu iznosila je preko 2.000 KM, a prosječna plata iznosi 1.000 KM, ne uzimajući u obzir penzionere i socijalne slučajeve, koji imaju još manja mjesečna primanja.

Kako njihovi novčanici, ali i srce, izdrže ovakve novčane izdatke…

Razlog naglog poskupljenja osnovnih životnih namirnica je posljedica pandemije iz ranijeg perioda, da su cijene bile u porastu do 2 % takav rast inflacije bi se mogao podnijeti, međutim, stopa inflacije je znatno skočila na godišnjem nivou. Što se vidi i po potrošačkoj korpi u koju građani ubacuju samo što im je zaista potrebno, namirnice bez kojih ne mogu, jer sve ostalo je dodatni luksuz.

Da li će doći do još većih poskupljenja, kako će se odraziti na džep građana i da li ćemo u našoj zemlji imati veći procenat stanovništva na rubu egzistencije pojasnio je u video prilogu doc. dr. Edin Glogić, profesor.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U julu malonogometni turnir Bajro Čamdžić

“Alfa Lux”: Oglas za posao

Putevi u BiH: Jutros se saobraća po mokrom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (13. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (13. 6. 2024.)

CLOSE
CLOSE