Mon.0600:17
Kalesija 16°

VIDEO/ Mladić odstranjen iz haške sudnice, odbio da se izjasni o krivici


Nakon što je Pretresno vijeće Haškog Tribunala evidentiralo da se Ratko Mladić izjašnjava da nije kriv za zločine u BiH, optuženi je odstranjen iz sudnice. ˝Ne date mi branioca, niste sud…Ne date mi da dišem”, kazao je Mladić, nakon što je sudija Alphonso Orie počeo da čita optužncu.

Mladić je više puta upozoravan zbog ometanja Pretresnog vijeća zbog čega je donesena odluka da bude odstranjen iz sudnice. Tokom izvođenja optuženog iz sudnice, mnogobrojne žrtve koje su bile prisutne u galeriji za javnost Haškog tribunala su negodovale, izjavljući da „ne mogu da dišu ni njegove žrtve”, nazivajući da „ubicom kako Bošnjačkog tako i srpskog naroda”.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), uhapšen je u Srbiji 26. maja ove godine, nakon više od 16 godina provedenih u bjekstvu. Njemu se na teret stavlja učešće u genocidu, zločinima protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine. Mladić se prema optužnici tereti u 11 tačaka za genocide počinjen 1992. godine u sedam bosanskohercegovačkih općina, te 1995. godine u Srebrenici.

Tužilaštvo u Haagu ga tereti za progon nesrpskog stanovništva u 20 općina u BiH, kao i uzimanje za talaca osoblja Ujedinjenih Nacija (UN) 1995. godine i učešće u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva, tokom koje je ubijeno više stotina osoba, među kojima su djeca i žene. Optuženi je prebačen u pritvor u Haagu 31. maja ove godine, a na prvom pojavljivanju pred sudijama branio ga je privremeni branilac Aleksandar Aleksić. Mladić je na prvom pojavljivanju, 3. juna ove godine, zatražio dodatno vrijeme da se upozna sa optužnicom prije nego se izjasni o krivici.

Na ovom ročištu Mladić je tražio da mu se osigura prisustvo advokata Miloša Šaljića iz Beograda koji ga je zastupao dok je bio u ekstradicionom pritvoru. Sudija Orie je kazao optuženom da Sekretarijat Tribunala razmatra kvalifikacije advokata Šaljića, kao i drugog predloženog Alaksandra Mezjajev. „Tražim a budu dva advokata, Šaljić i Mezjajev. Šaljić je bio vojni sudija.Podsjetio me je u ćeliji i razgvarali smo četiri sata. Molim da dođe Mezjajev da se upoznamo i sa mojim sinom napravimo koncept Odbrane”, kazao je Mladić.

Branilac Aleksić koji je prisustvovao ovom ročištu kazao je da optuženi odbija suradnju sa njim u zadnjih nekoliko dana i da zbog toga traži da bude razriješen. Pretresno vijeće je odbilo prijedlog da Aleksić napusti ovo ročište, te su ga obavezali da primi dokumente koje je Tužilaaštvo u Haagu objelodanilo za Odbranu optuženog. „Kada bude imenovan glavni branilac Mladiću, vi ćete Aleksiću da predate dokumente koje ćete zaprimiti, kako ne bi bili negdje zagubljeni”, kazao je Orie.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate pod …

Bajramska čestitka: JU Centar za socijalni rad Kalesija

Bajramska čestitka: BKC “Alija Izetbegović” Kalesija

Bajramska čestitka: MM Metal Kalesija

Bajramska čestitka: „UNIS-TOK“ d.o.o. Kalesija

CLOSE
CLOSE