Kalesija 11°

Veliko otkriće: Otkriven enzim pomoću kojeg se šire ćelije tumora

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, naučnici tvrde kako su otkrili hemijski element koji je ključan prilikom širenja tumora raka dojke na ostale organe. Novo otkriće moglo doprinijeti uspješnosti liječenja ove opasne bolesti te spasiti hiljade života u jednoj godini. Stručnjaci sa Instituta za istraživanje raka studijom su stigli do…

… zapanjujućeg saznanja te tvrde kako je za širenje ćelija tumora raka dojke odgovoran enzim koji se nalazi u našem tijelu. “Razlog za više od 90 posto smrti uzrokovanih rakom upravo je širenje ćelija tumora na organe poput pluća, jetre te na kosti”, tvrdi doktorica Janine Erlere.

Krajnji cilj istraživanje sada je otkriti kako uspješno blokirati enzim LOXL2 koji je odgovoran za širenje stanica tumora. Tim drugog važnog istraživanja otkrio je kako visoki nivoi istog tog hormona su povezani sa agresivnijim oblicima raka. To znači da je mjerenjem razine tog hormona moguće pravovremeno i na vrijeme odrediti potrebnu terapiju bolesniku, piše tportal.

Rak dojke odgovoran je za čak 12.000 smrti žena u samo jednoj godini, a u istoj toj godini dijagnostifikuje se njih još 47.000, a nedavne studije su pokazale da će svaka osma žena imati problema sa rakom dojke tokom života.

“Naša studija pokazuje da smanjivanje aktivnosti enzima LOXL2 može značajno umanjiti širenje tumora, te nam pomoći prilikom određivanja vrste lijekova potrebnih pacijentu kako bi se aktivnost enzima svela na minimum”, tvrdi doktorica Janine Erler.

(Vijesti.ba)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Obilježavanje godišnjice Bitke na Bijeljevcu, položeno cvijeće na …

  Kalesija: U srijedu izložba slika Fikreta Ibričića

  “Mali je svijet ne može nas, rastaviti niko nikad”, matur …

  Proizvedeno u firmi Kalesijca Suada Bešlića: Tuzlanski vatrogasci na …

  CIK BiH: Trenutno stanje prijava političkih subjekata i prijava bira …

  CLOSE
  CLOSE