Kalesija -3°

Velika pobjeda mlade Bosanke na prestižnom takmičenju

Na prestižnom Bečkom takmičenju u dresurnom jahanju, Viennese Pony Championship 2023 održanom od 18. do 20. augusta, mlada Luna Jusufović iz Konjičkog kluba Sarajevo zasjenila je sve svoje konkurente, ostvarujući pobjedu u velikoj konkurenciji jahača iz Austrije.

Uoči ovog velikog postignuća, Luna i njen pony, Night Sky, u takmičarskoj sezoni 2023 u Austriji su već bilježili značajne rezultate. Prve pobjede su ostvarili na dresurnom turniru Young Stars Dressage Cup u Amstettenu, gdje su osvojili prvo mjesto. Nakon toga uslijedilo je takmičenje u Grazu, Styria Cup Dressage gdje su se izborili za odlično drugo mjesto u jakoj konkurenciji.

Vrhunac takmičarske sezone u Austriji je Lunin nastup na trodnevnom Bečkom poni šampionatu, gdje je iz dana u dan dominirala u jahaćoj areni te odnijela titulu dresurnog šampiona grada Beča u poni kategoriji. Ova pobjeda predstavlja najveće dostignuće bosanskohercegovačkog konjičkog sporta do sada, a plod je organizovanog projekta mentorske saradnje Konjičkog saveza Austrije i Konjičkog saveza BiH.

Takmičenja u Austriji za Lunu i Sky su završila pobjedama na turniru u Beču, Equestrian Centre Austrija na kojem je nastupila u sedam utakmica na kojima je osvojila šest prvih mjesta.

Najveći sportski izazov tek prethodi u septembru ove godine, jer će Luna braniti boje Bosne i Hercegovine na Balkanskom konjičkom dresurnom šampionatu u Atini, što je prvi nastup naših sportista na jednom takvom međunarodnom šampionatu.

Ovo nije bio samo trenutni bljesak. Luna i njen poni Night Sky kontinuirano su pokazivali izvanredne performanse pa su tako u jahaćoj sezoni 2022. osvojili čak četiri prva mjesta na dresurnim takmičenjima u Republici Hrvatskoj.

Iza Lune stoji Konjički klub Sarajevo koji svoje aktivnosti obavlja u Konjičkom centru LazyHorse. Klub je osnovan 2009. a njegovi rezultati su ga promovisali kao simbol izvrsnosti u konjičkim sportovima u BiH.

Za dosadašnja sportska dostignuća Luni je u novembru 2022. godine uručena nagrada Sarajevska pahuljica.

FENA/RTVTK

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Kalesija: U prepunoj sali BKC-a održana tribina „Lijek za tugu i br …

   “Poslanik u mom srcu”: Dodijeljene nagrade pobjednicima literarn …

  U BiH najmanje 50.000 patoloških kockara

  Od nove godine u TK u primjeni samo elektronske zdravstvene legitimaci …

  Otvorenje Roditeljske kuće u Tuzli u proljeće 2024.

  CLOSE
  CLOSE