Kalesija

Ustavni sud RS – Bošnjaci 37:0: Nema povrede vitalnog interesa u Zakonu o katastru RS

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) utvrdilo je danas da Zakon o katastru RS ne povređuje vitalni interes bošnjačkog naroda – izjavio je danas predsjednik Ustavnog suda Mirko Zovko.

U saopštenju sa sjednice Vijeća navodi se da se razlozi koje je podnio Klub delegata bošnjačkog naroda izneseni u zahtjevu za pokretanje vitalnog interesa mogu eventualno svrstati u razloge ili biti razlozi za ocjenu ustavnosti predmetnog zakona.

“Prema mišljenju Vijeća, tvrdnje Kluba delegata bošnjačkog naroda da će prema ovom zakonu građani bošnjačke nacionalnosti dolaziti u nepovoljniju i diskriminatorsku poziciju su neosnovane i ničim dokazane”, navodi se u saopštenju, prenosi “Srna”.

Prema ocjeni ovog vijeća, Zakon o katastru nema nacionalni karakter i u cjelini se jednako odnosi prema svim narodima i građanima u RS i zbog toga ne može ugroziti bilo čiji vitalni nacionalni interes, a samim tim ni vitalni interes bošnjačkog naroda.

Zovko je novinarima nakon sjednice Vijeća rekao da će Ustavni sud ili eventualno i on pokrenuti redovnu proceduru za proglašenje neustavnosti ovog zakona i da se donese privremena mjera da se stavi van snage.

Prema navodima pojedinih političara u RS, bošnjački delegati do sada 36 puta pred Ustavnim sudom RS pokretali pitanje vitalnog nacionalnog interesa, te su svaki put bili odbijeni.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sloga upisala pobjedu, Bosna poražena u gostima

  Loš start juniora, sutra nova šansa

  Kalesijka Semina Mujanović “zgrabila” još jedno zlato, 1 …

  Dubioza kolektiv napravila pravi muzički show u zagrebačkom tramvaju

  Bakir Musić proglašen najboljim atletičarem BiH u kategoriji mlađi …

  CLOSE
  CLOSE