Kalesija 19°

Uskoro kazne za konzumiranje cigareta na javnim mjestima

5717574d-aee4-4ea6-83a1-2ba10a0a0a6d-zabrana-pusenje-previewZakon o zabrani pušenja na javnim mjestima u BiH je u završnoj fazi i ove godine se očekuje njegovo donošenje. Tim zakonom, kaznit će se svaka osoba koja bude konzumirala duhanske prerađevine na javnim mjestima.

Po broju pušača zauzimamo prvo mjesto u regiji, tako da samo u FBiH puši skoro svaka druga osoba, dok u zemljama regije puši oko 30 posto osoba, rečeno je u u Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Mostaru.

Prema podacima PROI-a iz 2015. godine, gotovo 44,1 posto odraslih stanovnika bh. entiteta Federacije BiH su stalni pušači, od čega svaki drugi muškarac i svaka treća žena. Također, skoro 50 posto zdravstvenih radnika u FBiH spada u red stalnih pušača iako su upoznati sa štetnim posljedicama koje ima duhanski dim. Podaci pokazuju i kako svaki stanovnik aktivni pušač u BiH godišnje u prosjeku ispuši 2.278 cigareta.

Kutija cigareta u zemlji u prosjeku košta 4 KM što znači da građani BiH za duhan dnevno potroše u prosjeku 4,76 miliona KM.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE