Kalesija 12°

Uprkos padu cijena pšenice-nema pojeftinjenja hljeba u BiH

Ove godine urod pšenice je, u odnosu na prošlogodišnji, bogatiji, kako u BiH, tako i u svim drugim vodećim agrarnim državama. Kao istinski borac za afirmaciju i jačanje domaće proizvodnje, Klas će pri otkupu ovogodišnjeg uroda pšenice prednost svakako dati bh. Proizvođačima, kazao je direktor Klasa Haris Kuskunović u intervjuu za Oslobođenje.

pictures-2013_august-Haris_Kuskunovic_Klas_direktor_400345232

“Naša stručna služba upravo je na terenu, s domaćim poljoprivrednicima, gdje se analizira kvalitet ponuđene pšenice. Poznato vam je da Klas nabavlja samo prvoklasne sorte pšenice kako bi svojim potrošačima obezbijedio vrhunski kvalitet proizvoda. Ukoliko domaća pšenica bude odgovarajućeg kvaliteta i prihvatljive cijene, rado ćemo je otkupiti. Nama je do sada nuđena domaća pšenica po cijeni od 174 eura po toni i to za avansne uplate. U susjednim zemljama cijena pšenice se kreće 130-150 eura za tonu. Trenutno je pšenica najjeftinija u Srbiji, gdje je cijena oko 130 eura”, rekao je Kuskunović.

Likvidnosna kriza

Ovogodišnji urod u Srbiji je rekordan u posljednjih deset godina, u prosjeku 5,3 tone po hektaru. To znači da je u Srbiji sa 575.000 hektara požnjeveno više od tri miliona tona. Za bogat urod pšenice, pored povoljnih vremenskih prilika, ove godine su zaslužne i srbijanske državne robne rezerve, čijom su odlukom o zagarantovanom otkupu proizvođače ohrabrili da zasiju znatno veće površine.

On je istakao da je u vremenu ekonomske, a pogotovo u našem okruženju velike likvidnosne krize, veoma teško finansirati nabavku velikih količina pšenice iz sopstvenih tekućih priliva, pa je Klas za otkup ovogodišnje pšenice računao na kreditnu liniju Razvojne banke FBiH kao i ranijih godina.

“Iako je Vlada FBiH na sjednici 9. jula 2013. imala sluha za ovaj, veoma ozbiljan problem, i dala saglasnost RFBiH za formiranje kreditne linije za kupovinu pšenice od deset miliona KM, Klas taj kredit nije dobio, jer je Razvojna banka FBiH 19. jula odbila naš kreditni zahtjev. Sada smo sami primorani, u jeku sezone, grčevito se boriti da pronađemo drugi izvor finansiranja za nabavku pšenice da bismo održali proizvodnju i 1.160 radnih mjesta”, rekao je direktor Klasa.

Pad cijena pšenice

Klas je ove godine planirao da za 10 miliona KM, ako ih dobije na vrijeme, kupi preko 30.000 tona pšenice i da odmah nakon toga snizi cijene brašna i hljeba. Međutim, nakon saznanja da je Razvojna banka FBiH odbila kreditni zahtjev, u Klasu još nisu sigurni pod kojim uslovima će kupovati pšenicu.

Ako se nastavi trend pada cijena pšenice, pojasnio je Kuskunović, odnosno ako se ta cijena stabilizira, Klas će svojim potrošačima moći obezbijediti nižu cijenu brašna. Međutim, o jeftinijem hljebu još je rano govoriti.

“Javnost mora znati da je cijena osnovnih vrsta hljeba iznosila 1,00 KM i u situaciji kada je Klas plaćao pšenicu 250 eura po toni do prije samo mjesec. Podsjetit ću vas da je Klas u ljeto 2011. godine dva puta snižavao cijene hljeba, u skladu sa nižim cijenama pšenice i brašna. Međutim, tokom 2012. cijene pšenice i brašna su rasle, a cijena hljeba ostala ista, na štetu našeg poslovnog rezultata”, kazao je direktor Klasa.

OSLOBOĐENJE

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Fudbaleri “Mladosti” i “Sloge” ostvarili pobje …

  Veliki požar na “Dom smreka” Srebrenik, jedna osoba premi …

  TK pooštrava mjere: Kazne i za one koji daju novac prosjacima

  Želite smršaviti do ljeta? Učinite ove četiri jednostavne promjene …

  Draga naša razrednice…

  CLOSE
  CLOSE