Kalesija 26°

Upoznajte 104-godišnju nenu Nuru iz sapanjskog naselja Goduš

Iza Nure Sinanović je čitavo stoljeće. Čak i više od stoljeća. Nena Nura iz sapanjskog naselja Goduš ima 104 godine. Život nene Nure nikada nije bio lak, kaže da se uvijek “patila”. Skromno djetinjstvo, jadne djevojačke godine i još teži život nakon udaje, na licu nene Nure ostavilo je itekako traga. Nena je izgubila vid prije par godina, još uvijek lijepo čuje svaku riječ koja “prostruji” kroz prostoriju u kojoj boravi, ali joj nedostaje snage da govori.

nena-nura-7

O Nuri nam je pričala njena kćerka Rahima. Nena je pokušala da razgovara sa nama, tihim glasom nam je govorila o svojoj prvoj ljubavi, drugom braku, djeci i fizičkom radu od kojeg je prehranjivala svoju djecu. Ona kaže da ih je othranila od tuđe “sadake”, sve što bi joj komšinice dale, obično bi to bila pogača pa i malo mlijeka, ona bi to sačuvala i njima dala.

-“Jesam se napatila, baš sam se napatila. Jedva su oni odrasli, jedva. Radilo se, nisam imala vremena ni da ih kako treba pogledam ali su me slušali, bili su mirni”, govori tiho Nura.

nena-nura-4

Nena nikada nije koristila batine kao mjeru, to bi uvijek bile riječi, pokušaj da na lijep način ukaže da dijete griješi. Ona ne “trača”, ne voli ljude koji psuju i koji vode brigu, kako ona kaže, o tuđim životima.

-“Moja mama nas nikada nije udarila. Mi smo radili, slušali. Ne voli ona da priča o nekome, svako je dobrodošao u našu kuću ali čim neko počne da psuje ili da prenosi haber, ona se okrene i kaže da je umorna”, govori njena kćerka Rahima.

Na naše pitanje ima li neki tajni recept za “doživjeti stotu”, Rahima kaže da je njena mama uvijek jela samo domaće proizvode i da se nije previše brinula.

-“Nikada mi ne pijemo soka, samo voda. Paštete i to, ma kakvi to. Mi jedemo samo domaće. Mama se nikada nije nervirala iako su vremena bila takva da se stvarno imalo potrebe sikerati. Danas mladi ljudi umiru, vrijeme brzo prolazi a i način života je takav”, priča Rahima.

Cijelu emisiju sa nenom Nurom i Rahimom možete gledati sutra 13.10.2016 (četvrtak) u 19:00 sati na NEON Televiziji.

nena-nura-3

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Lijep gest: Obnovili ispisana imena na spomen obilježjima na Lisači

BiH: Sedam žena ubijeno u prvih šest mjeseci ove godine

Sjećanje na Hatidžu Mehmedović, majku koja je simbol borbe za istin …

Na Kameničkom brdu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve …

Strast prema numizmatičkom sakupljanju: Priča o mladom kolekcionaru …

CLOSE
CLOSE