Kalesija

Ultimativni i rušilački zahtjevi: “Lagumdžija želi da se proglasi gospodarom cijele BiH”

BiH se nalazi u hroničnim problemima uzorkovanim nefunkcionalnim Ustavom, zbog čega je neophodno organizovati međunarodnu konferenciju “Dejton 2”, koja bi razmotrila i revidirala osnovne odredbe ovog ustava radi njegovog poboljšanja i stvaranja efikasnije države.
To je ocjena učesnika redovne sesije u Sarajevu, Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “BiH – pola godine nakon izbora”.


“Odlučno tražimo od svih izbornih pobjednika da što prije formiraju vlast na državnom nivou u skladu sa izbornim rezultatima, a ukoliko to nije moguće iz bilo kojih razloga, da to urade u skladu sa obrascima formiranja izvršne vlasti na nivou Federacije”, istakao je predsjednik “Kruga 99” Sulejman Redžić.

Uvodničar sesije, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, kazao je da šest mjeseci nakon izbora, BiH mora ubrzanim koracima da krene prema formiranju Vijeća ministara.

“Očekujemo do 2014. godine okončanje procesa prijema u NATO, ako već ne uspijemo kao članica EU u Sarajevu da obilježimo 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Što se tiče formiranja vlasti, ja sam spreman da započnem razgovore sa strankama iz RS već u utorak”, rekao je Lagumdžija, te dodao da su na četiri održane sjednice nove Vlade FBiH sve odluke usvojene jednoglasno, što uliva nadu i pokazuje kako treba uraditi ogroman posao koji stoji pred vlastima u BiH.

Političari iz Republike Srpske (RS) najoštrije su osudili “unitarističke i antidejtonske zahteve” Lagumdžije i članova “Kruga 99”, prenose srbijanski mediji.

“Očigledno je da je njihov cilj radikalna izmjena dejtonskog ustava na štetu RS i njenih nadležnosti. Dejtonski sporazum čuva stabilnost BiH i ravnopravnost tri konstitutivna i ostalih naroda, i zato se ne smijemo upuštati u bilo kakve nove međunarodne konferencije o njegovim izmjenama”, kaže, za “Novosti”, Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH.

Prema njenim riječima, ako bi partije okupljene oko SDP pokušale da, po uzoru na FBiH, gdje su preglasali vodeće hrvatske partije, naprave i vlast na nivou BiH bez vodećih srpskih partija, to bi nanijelo nesagledive posljedice političkom i institucionalnom sistemu zemlje.

“Lagumdžija želi da se proglasi gospodarom cijele BiH, ali poslanici iz RS nikada neće pristati na njegove ultimativne i rušilačke zahtijeve”, naglasila je Majkićeva.

Da je konferencija “Dejton 2” neprihvatljiva, smatra i funkcioner SDS-a Mirko Okolić, koji za “Novosti” ocjenjuje da se iza ove Lagumdžijine ideje krije i dio međunarodne zajednice.

“Mislim da su stranci uveliko upetljani u proces čiji bi ishod trebalo da budu korjenite izmjene Dejtonskog sporazuma i stvaranje potpuno centralizovane BiH. RS na to nikada ne smije da pristane”, zaključio je Okolić.

24sata.info

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE