Kalesija 12°

Ulema reagovala na novi dolazak “iscjelitelja” Torabija

Bošnjačka ulema oštro je reagirala na informacije da će navodni marokanski iscjelitelj Meki Torabi, u očitoj namjeri da dođe do novih svota novca, krajem ovog mjeseca ponovo pohoditi Sarajevo i BiH.

Islamski učenjaci u našoj zemlji smatraju da je Torabi „klasičan primjer prevaranta koji ima za cilj da, prije svega, prigrabi što više novca“.

Safvet Halilović, ugledni profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici i član Vijeća povjerenika Svjetske unije islamskih učenjaka, čiji je predsjednik jedan od najvećih živućih muslimanskih autoriteta šejh Jusuf el-Karadavi, kaže za „Avaz“ da se „moglo očekivati da će taj šarlatan i prevarant Torabi ponovo doći u našu zemlju“.

Prošli put mo imali ogroman odziv građana naTorabijeve seanse, jer je prikazan kao iscjelitelj i osoba koja liječi sve bolesti! Ustvari, radi se o osobi koja radi sa džinima i bavi se sihirom (vradžbine). On je obični sihirbaz. U to nema ni najmanje sumnje. Osim toga taj čovjek vrijeđa zdrav ljudski razum i narušava red na kojem je Bog stvorio ovaj svijet. Jer, što bi trebalo ućiti medicinu, kada postoje mađioničari koji jednim dodirom navodno izliječe čovjeka?! U pitanju je ustvari, prevara. Kada Torabi navodno ima moći da ih prenese na vodu, zašto bi trebalo prodavati flaširanu vodu? Dnevno je obrtano i po 200.000 maraka. Što on svoj emoći ne prenese na Vrelo Bosne ili sarajevski vodovod pa da ljudi piju vode do mile volje, pita profesor Halilović.

Na jučerašnjoj sjednici Rijaset Islamske zajednice je izrazio zabrinutost pojavom i promoviranjem nadriljekarstva i predložio Vijeću za fetve Islamske zajednice da u srijedu 15.06.2011. godine održi sjednicu i razmotri ovu problematiku radi donošenja fetve i jasnih stavova po ovom pitanju koji će potom biti pročitani u džamijama.

Torabijev dolazak očekuje se najvjerovatnije krajem juna. U toku su dogovori s upravom preduzeća ZOI 84 kako bi bio potpisan ugovor te određeni svi detalji Torabijevog boravka i seansi koje će i ove godine biti u Zetri.

Ovu informaciju o Torabijevom dolasku potvrdila je portparol ZOI-ja 84 Muamera Šehić.

Prema njenim riječima, još se ne zna tačan termin Torbijevog dolaska i početka njegovog rada, ali je sigurno da će Marokanac ovog mjeseca imati seanse u Zetri.

Avaz

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Mladost” slavila pobjedu,”Sloga” i “Bos …

Juniori “Bosne” osvojili drugo mjesto na državnom prvenst …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

CLOSE
CLOSE