Kalesija 11°

Ukoliko (ne)uzmete račun nakon kupovine kazna 50 KM

15.juli ove godine zadnji je rok do kojeg se u Federaciji Bosne i Hercegovine mora provesti sistem fiskalizacije. Oni koji su kasnili u procesu fiskalizacije trebali bi do ovog datuma završiti sve što je potrebno, inače će im biti izrečene novčane kazne.

Pored problema oko servisera koji urađuju fiskalne sisteme, i privrednici kasne sa prijavama fiskalnih sistema.

-” Zaključno sa ovim datumom sve bi trebalo biti završeno i da se konačno počne u čitavoj FBiH primjenjivati fiskalizacija”- rekao je Fikret Hasanović direktor Porezne uprave FBiH Ured u Tuzli

Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, do sada je podnijeto oko 1.520 zahtjeva za fiskalizaciju. Od ovog broja do sada je riješeno oko 1.500 zahtjeva, a kako ističe direktor tuzlanskog Ureda Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine,ovih dana bi se trebalo riješiti i oko 20 preostalih zahtjeva.

Preduslov za uspješnu realizaciju fiskalizacije, Hasanović, vidi u zatvaranju granice za robu koja na crno ulazi u našu državu.Fikret Hasanović ističe da drugi preduslov taj da kupci počnu uzimati račune prilikom kupovine.

Kupci koji ne budu uzimali fiskalne račune od trgovaca bit će kažnjeni, novčanom kaznom u iznosu od 50 KM. Po Zakonu koji se primjenjuje od januara ove godine, svaki kupac mora zadržati račun 20 metara od objekta u kojem je kupio, a inspektori će ovih dana krenuti u kontrolu kupaca, ali i trgovaca vezano za ovaj problem. Hasanović je istakao da je prava šteta što ovakav sistem fiskalizacije nije uveden na teritoriji cijele države, jer bi to uveliko dobrinijelo jačanju ekonomije. Hasanović je napomenuo privredna društa i sve one koje obavezuje sistem o fiskalizaciji da ne čekaju zadnje dane kako bi podnijeli zahjeve, jer će kašnjenjem i čekanjem zadnjih dana, morati plaćati i određene kazne.

RTV Slon

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE