Kalesija

Udruženje žena “Poljičke” podstiču ženski aktivizam i promovišu agroturističku ponudu MZ Poljice

Udruženje žena “Poljičke” iz Poljice osnovano je u martu mjesecu prošle godine. Prilikom osnivanja naišle su na određene poteškoće, ali to ih nije spriječilo u postizanju njihovog cilja, a to je da ova mjesna zajednica dobije udruženje žena. Nisu imale prostor gdje bi se članice okupljale, a bile su i druge poteškoće finansijske prirode, koje su nakon godinu i po dana rada uspješno prevazišle i postigle zapažene rezultate.

Podršku prilikom osnivanja udruženja dobile su od strane MZ Poljice.

Za ovo vrijeme njihovog rada i djelovanja napravile su velike promjene u svojoj mjesnoj zajednici, ostvarile zapažene rezultate i realizovale mnoge aktivnosti.

Njihov rad baziran je na izradi ručnih radova, te proizvodnju domaćih proizvoda koje predstavljaju i promovišu učešćem na sajmovima i drugim događajima takvog karaktera. Nagrađene su mnogim priznanjima za svoj rad i doprinos očuvanju tradicije.

Članice udruženja na takav način daju na značaju društvenom aktivizmu žena, njihovom ekonomskom osnaživanju i jačanju vrijednosti i uloge žene na selu.

Članice udruženje žena “Poljičke” prve su na ovim prostorima pokrenule manifestaciju “Čari bosanskog lonca”, s ciljem promocije turizma i agroturizma MZ Poljice, Grad Lukavac. Učešće na ovoj manifestaciju uzelo je 20 udruženja.

Članice u toku redovnih aktivnosti imaju i pripremu zimnice, poput salata, sokova, džemova…sve domaće i prirodno i dostupno sa naših seoskih imanja. Također, u okviru svojim aktivnosti imaju i kreativne radionice, a najavile su i manifestaciju “U Đul-Bašti-Ćetenija” koja će se održati u subotu, 4.11.2023. godine. Na manifestaciju dolazi 15 udruženja, a osim pravljenja ćetenije, pripremile su kulturno-umjetnički program koji će obogatiti ovaj događaj.

Odličnu saradnju imaju sa drugim udruženjima na području TK, ali i šire.

Projekat pisanja članka i promociji agroturizma podržala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Predstavnice Udruženja “Snaga nezavisne žene” prisustvov …

  VIDEO/Opljačkana mjenjačnica u centru Kalesije, prije izvršene plja …

  Kalesijac Nadir Muhamedbegović debitovao za seniorski tim Sparsa

  Putevi u BiH: Usporeno se saobraća dionicama preko planinskih prevoja

  Servisne informacije iz Živinica (29. 11. 2023.)

  CLOSE
  CLOSE