Kalesija 11°

U zatvoru kao u hotelu: Ratko Mladić ima pristup internetu, televiziji, vanjskim terenima za sport…

Ratko Mladić, koji je u utorak kasno naveče prebačen u pritvor Haškog tribunala, vrlo je kooperativan, svjestan i zainteresovan za komunikaciju. Ovo je izjavljeno na pres-konferenciji u Haškom tribunalu, kojoj su prisustvovali John Hocking, registrar Tribunala u Haagu, i Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

“Sinoć smo primili Mladića po najvišim standardima Tribunala i pružena mu je mogućnost pripreme za suđenje. Imat će pristup najvišoj ljekarskoj njezi medicinskih specijalista”, kazao je Hocking.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Uhapšen je 26. maja u Srbiji nakon više od 15 godina provedenih u bjekstvu.

Brammertz je kazao okupljenim novinarima da je Mladić “mogao biti i ranije uhapšen”, ali da je njegovo hapšenje “dobar trenutak”.

“Danas ne želim kriviti nikoga za kašnjenje, mi sada želimo da Srbija verifikuje to što se dogodilo u ratu i poslije 2006. godine. Znamo da u Srbiji postoje različite strane, želimo da oni koji podržavaju procese tranzicione pravde i pristup Evropskoj uniji nastave uspješno svoj rad”, rekao je Brammertz.

Glavni tužilac je kazao da se nada da će suđenje Mladiću dokazati građanima Srbije da Haški tribunal nije “antisrpski”, već da je njegov zadatak da utvrđuje činjenice.

Brammertz je rekao da postoji mogućnost da će se spojiti optužnice protiv Mladića i Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske kojem se trenutno sudi za zločine u BiH.

“Spajanje je logičan korak, ali rano je govoriti o tome jer se ne zna Mladićevo zdravstveno stanje. Mnogi elementi će uticati na tu odluku”, dodao je Brammertz.

Registrar Hocking je rekao da je medicinski tim pregledao Mladića nakon njegovog dolaska u Tribunal.

“Moja je odgovornost da osiguram da Mladić ima pristup specijalistima i svemu što diktiraju njegova prava i stanje. Mladićeva Odbrana mi je jedan od najvažnijih poslova, i u narednim danima ću se time baviti. Predali smo dokumente, diskutovali o Odbrani i mogućim advokatima, i time ćemo se baviti u narednim danima”, rekao je Hocking. Dodao je da je Mladić bio vrlo kooperativan i svjestan, te da je sa osobljem u Tribunalu komunicirao “lagano, putem prevodioca”.

“U narednim danima ćemo naći najbolje rješenje za njegov smještaj. On ima pristup internetu, televiziji, vanjskim terenima za sport i šetnju i zajedničkim prostorijama”, kazao je Hocking.

Mladić bi se pred sudijama Tribunala trebao pojaviti u narednih nekoliko dana, kada će mu biti prezentovana optužnica, javio je u srijedu BIRN- Justice Report.

Prema ovome što se može čuti, sasvim je sigurno da će ratni zločinac u Hagu imati puno bolje uslove od onih u kojima je živio proteklih godina.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE