Kalesija 19°

U UKC Tuzla urađena prva transkateterska perkutana implantacija aortne valvule

Medicinski tim Klinike za invazivnu kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla na čelu sa V.D. načelnikom prim. dr. Sašom Lukićem i uz proktorstvo prof. dr. Matjaža Bunca uspješno je uradio prvu transkatetersku perkutanu implantaciju aortne valvule. Prof. dr. Matjaž Bunc, jedan je od najboljih interventnih kardiologa u Evropi, vođa kateterskog laboratorija za kardiologiju Interne klinike UKC Ljubljana i redovni profesor na Medicinskog fakultetu u Ljubljani. “U UKC Ljubljana ova procedura je uvedena 2009. godine i trenutno se godišnje uradi preko 300 ovih procedura”, istakao je prof. Bunc.

Perkutana implantacija aortne valvule (TAVI) podrazumjeva zamjenu aortnog srčanog zalistka bez hirurškog reza i bez opšte anestezije, pri čemu se srčani zalistak promjeni samo pri blagoj sedaciji pacijenta. Teška stenoza aortnog zalistka je produženjem životnog vijeka je često oboljenje. S obzirom da se radi o starijoj populaciji bolesnika sa prisutnim brojnim riziko faktorima klasični hirurški zahvat predstavlja veliki rizik, te TAVI procedura je jedini mogući tretman njihove bolesti.
“Danas u svijetu, u eri moderne medicine, zamjena aortnog zalistka pacijentima iznad 75 godina a vrlo često i iznad 65 godina, se izvodi ovom medicinskom procedurom. Edukacijom i osposobljavanjem stručnog kadra Klinike za invazivnu karidologiju JZU UKC Tuzla, naši pacijenti od danas imaju mogućnost da urade ovu metodu u našoj Ustanovi sto je do sada bila rijetkost u cijeloj BiH, te su pacijenti morali ići u inostranstvo. Nažalost fondovi zdravstenog osiguranja još uvijek ne snose troškove ove metode liječenja, iako je vrlo često to jedini modalitet liječenja”, istakao je prim. dr. Lukić

Prof. dr. Denijal Tulumović, VD direktor UKC Tuzla iskazao je zadovoljstvo povodom današnje posjete slovenskog stručnjaka i istakao da su ovakvi stručni susreti dobra prilika za razmjenu znanja i iskustva. “Cilj UKC Tuzla je da u narednom periodu napravimo iskorake u edukaciji i uvođenju novih dijagnostičkih, terapijskih i hirurških procedura sa kojima će naši pacijenti imati veliki benefit”, rekao je direktor Tulumović.

Medicinski tim Klinike za invazivnu kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla činili su prim. dr. Saša Lukić, mr. med. sci. dr. Ivana Iveljić, instrumentari Erna Kamerić, Dario Košir, Seid Jaganjac, Edin Hadžihrustić, Hafiza Đedović, Fuad Alibašić, Ademir Delalić i Damir Behaderović, te inženjeri radiologije Ajda Hasanović i Asmir Smajlović.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Najava: Danas obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošn …

Bakir Krajinović: Stiže ljeto, temperature do 31 stepen, očekuju se …

Bolni plašt tišine u Tuzli prekidaju jecaji roditelja ubijene mlados …

Koje namirnice vam mogu pomoći da smanjite stres

Istekao je rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i …

CLOSE
CLOSE