Kalesija 18°

U Tuzli obilježen 27. juli- Dan ustanka: Tokom Imamovićevog govora Ajanović puštao borbene pjesme


Na Partizanskom Spomen groblju Trnovac i Aleji narodnih heroja u Tuzli danas je obilježen 27. juli – Dan ustanka naroda i narodnosti BiH u drugom Svjetskom ratu. Na današnji dan prije 70 godina, domaći antifašisti ustali su protiv okupatora i domaćih izdajnika na putu do konačne pobjede.

Polaganje cvijeća na spomen obilježja u Tuzli, prigodni govori, prijemi i svečane sjednice samo su nastavak, jučer započetog, obilježavanja ovog značajnog historijskog datuma.

………………….

Tuzla i tuzlanska regija bile su jedno od najsnažnijih uporišta ustanka i oružanih operacija protiv fašista i domaćih izdajnika u ratu 41 – 45. godina. Stoga ne čudi da se održala kao jedini grad u kojem se 27. juli Dan ustanka naroda i narodnosti BiH u 2. svjetskom ratu obilježava kao državni praznik – moglo se čuti prilikom današnjih obraćanja na Slanoj banji u Tuzli gdje su se okupili antifašisti, medju kojima i preživjeli učesnici NOR –a.Operacije protiv neprijatelja u danima ustanka predvodila je partijska organizacija koju je tada činilo 40 – tak članova i 50 skojevaca. Više od 5000 Tuzlaka nakon prvog oslobodjenja Tuzle 2. oktobra 43 pridružilo se pokretu otpora – navedeno je danas. Čak 800 je na borbenom putu položilo svoje živote.

Iako su sa današnjeg skupa odaslane patriotske i poruke antifašizma poput one “ne dozvolite da se u BiH ponovi ubica iz Osla”, nisu izostali ni drugačiji tonovi kojima nije bilo mjesta na ovakvom skupu, a zbog kojih je nakratko intervenisala i policija. Ovim povodom općinski načelnik Tuzle oglasio se saopćenjem u kojem navodi da je prvi put u dugoj tradicije Tuzle došlo do ometanja obilježavanja velikog antifašističkog praznika. Krivcem je imenovao predsjednika BOSS –a Mirnesa Ajanovića koji je puštanjem glasne muzike sa kasetofona pokušao da, navodi se u saopćenju, grubo omete manifestaciju na Slanoj Banji, a prozvan je i predsjednik organizacije FRONT Daniel Senkić, koji je bio u Ajanovićevom društvu.

Gradjani su dostojanstveno izrazili svoju privrženost antifašističkoj tradiciji – navodi načelnik Imamović upućujući čestitke gradjanima za 27. juli – Dan ustanka naroda i narodnosti BiH u ratu 41 – 45.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

Ovo su simptomi toplotnog udara kod pasa i mačaka

Ravna planina popularno odredište za sve generacije: Pogledajte cijen …

CLOSE
CLOSE